субота, 09 листопада 2019 09:30

Київ подобається іноземцям відсутністю єдиного стилю

Автор: Тарас Подолян
  Ніцца – це Коктебель здорової людини, - каже Оксана щур
Ніцца – це Коктебель здорової людини, - каже Оксана щур

У Києві немає старого центру з середньовічними вуличками, який є у багатьох європейських містах. Тому він дуже подобається іноземцям - говорить літературознавець і мандрівниця Оксана Щур Gazeta.ua.

"У Тбілісі старий центр такий, як у Львові. Коли я верталася з Тбілісі і їхала вночі на таксі з аеропорту, мала враження, що навколо повно повітря. Я не могла ним надихатися.

Київ дуже подобається іноземцям. Часто показую його гостям – зарубіжним письменникам чи культурним менеджерам. Він для них лежить за умовною межею Західної Європи. Наприклад, Львів дуже схожий на Краків, Чернівці – це архітектурно європейське місто. А в Києві – частково сталінська забудова, частково – царська російська. Для іноземців це незвично й екзотично.

Польський письменник Яцек Денель зауважив, що на вулиці Івана Мазепи будинки дуже нагадують варшавські. Але тут вони автентичніші – такі ж сірі, як і кілька десятиліть тому. Ніхто не намагався їх реставрувати чи прикрасити.

Шотландці, колеги з Единбурга, нещодавно зізналися, що Київ такий прекрасний, тому що тут дуже заміксована еклектична архітектура: висотка сусідить зі сталінкою і царським будинком. Киян ця відсутність єдиного стилю часто дратує, а іноземцям цікаво.

Київ розвивається, і він дуже близький до топових міст Європи за рівнем розвитку. Вартість справді хорошої вечері в Києві не аж так відрізняється від вартості хорошої вечері в Ніцці", - розповіла Оксана Щур.

Вона часто подорожує. Каже, останні кілька років з відкриттям безвізу цих подорожей стає дедалі більше.

"Повернулася з Ніцци. Ми з письменницею Катериною Бабкіною святкували на лазуровому узбережжі Франції мій день народження. Люблю дізнаватися про історію тих місць. Ось у Винниченка була вілла на лазуровому узбережжі між Каннами і Ніццою. Її намагалися передати у власність українській державі. Це нічим не закінчилося. У Ніцці також кілька років лікувався Чехов. Цікаво дізнаватися по деталі побуту письменників, тому що ти ходиш тими самими вулицями. Хотілося б побувати в Сан-Ремо в Італії: там бувала Леся Українка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрусалимка, склеп та фонтан: чим дивує туристів найкомфортніше місто України

Я б сказала, що Ніцца – це Коктебель здорової людини. Вона дуже схожа на Крим: синє море, подібна бухта. Але люди і тип відпочинку інші. На пляжі немає пахлави. Їхній публічний пляж доступний абсолютно всім. На ньому відпочивають люди різних соціальних прошарків. Якщо маєш гроші, можеш додатково орендувати шезлонг чи купити собі устриць".

9 українських міст здобули нагороди "За розвиток туристичної індустрії".

Таке дослідження уперше проводив комітет Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму. Про це пише Zruchno.Travel.

У номінації "Кращі малі міста України" переможцями стали Кам'янець-Подільський і Трускавець. А в номінації "Кращі середні міста України" - Запоріжжя, Івано-Франківськ та Луцьк. Лідерами категорії "Кращі великі міста України" стали Львів, Київ, Одеса і Харків.

Зараз ви читаєте новину «Київ подобається іноземцям відсутністю єдиного стилю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути