понеділок, 23 вересня 2019 22:56

Єрусалимка, склеп та фонтан: чим дивує туристів найкомфортніше місто України
6

Вчетверте місто Вінниця визнали найкомфортнішим містом України. Опитування робила соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Міжнародного Республіканського інституту (IRI).

На другому і третьому місці був Харків і Луцьк.

Вінниця приваблює тим, що по сусідству столиця України - Київ, 5-6 годин їзди від Львова і Одеси. Місто розвивається: з'являються кав'ярні, ресторани, нові кінотеатри, музеї, є можливо навіть покататися на велосипеді. В місті є прокат велосипедів, СТО для цього і багатокілометрові велодоріжки.

Gazeta.ua разом з департаментом маркетингу Вінниці та туризму назвали топ-6 найкращих місць, куди можна сходити мандрівнику в самому комфортному місті України.

Найбільший фонтан Європи

Фонтан Рошен вважається найбільшим в Україні та Європі – довжина 97 метрів. Збудований у руслі річки Південний Буг поруч з міським островом "Кемпа". Його проект був повністю реалізовано за рахунок інвестиції Фонду Петра Порошенка. Задля встановлення фонтану та проведення реконструкції набережної були проведені роботи по розчистці русла річки Південний Буг в обсязі 28000 куб м грунту. Загальна вартість набережної Рошен і фонтана більше 70 млн. грн.

  Фонтан "Рошен"
Фонтан "Рошен"

У вересні 2011 року на день міста його урочисто відкрили. Фонтаном можна помилуватися з квітня до кінця жовтня. У будні фонтани вмикають о 14:00, на вихідних – о 12:00. Щопівгодини відбувається коротке денне шоу з синхронізованою музикою. Денна програма не така ефектна, як вечірня. Використання лазерного проектора з екраном, що складається з водно-повітряної суміші, що розподілена по всій довжині фонтану дозволяє демонструвати на фонтан відео у форматі 3-D.

Міні-авто

По вулиці Соборній, 64, що поруч з обласною радою, створили Вінницький музей моделей транспорту. Поруч з приміщенням встановленні дві машини – часів гурту "Бітлз" та невелика пожарна моделі "Запорожець".

У самому музеї є більше 7 тис міні-машинок, автобусів, вертольотів, літаків. Власник колекції - Олександр Вдовиченко. Він з другого класу збирає власну колекцію транспортних засобів. За його словами, аби знайти кошти на свою першу іграшку, він економив на чотирьох обідів у школі. Це була модель авто "Фіат" 125 Донецької фабрики іграшок.

  Музей міні-авто
Музей міні-авто

Під час відкриття музею представники "Книги рекордів України" зафіксували національний рекорд у категорії "Колекції" як "найбільша в Україні колекція моделей транспорту, яка розміщена в експозиції музею на постійній основі".

Площа музею - 180 квадратних метрів. Окрім експозиційної частини, тут є ще й навчальний клас на 26 посадкових місць, тематична фільмотека й бібліотека спеціальної літератури на 5 тисяч книг.

У музеї в межах програми виховання дітей та молоді проводитимуться безкоштовні групові екскурсії для школярів. Для інших відвідувачів – 10-20 гривень за квиток. У музеї можна придбати магнітики з вінницьким транспортом.

Річкові теплоходи

У Вінниці можна поплавати на теплоході "Ляля Ратушна" та "М.І.Пирогов". Сезон відкривається щорічно весною і триває до пізньої осені.

Гостям міста пропонують стандартні подорожі від причалу біля площі Жовтневої і до Сабарова. Також катери курсують і у бік Стрижавки. Але за попереднім замовленням. Тривалість водної прогулянки приблизно від 45 хв до 1 год.

  Прогулки катером
Прогулки катером

Вартість квитків в одну сторону - 140 гривень для дорослих, 120 гривень для студентів, 80 гривень для дітей, віком до 10 років. Корпоративні прогулянки коштують 3000 тис гривень за годину. Рейс виконується при наявності 20 дорослих пасажирів.

Замовити екскурсію на Вінницькому пароплаві можна за телефоном: (068) 041 66 91, (097) 234 52 52, (0432) 67-09-25, 67-09-26

Кав'ярня у стилі 19 століття

У центрі Вінниці, на вулиці Олександра Соловйова, 3, є унікальна кав'ярня-музей "Панъ Заваркінъ та синъ".

Вражаючий інтер'єр, в основі якого відображено вітальню будинку кінця ХІХ – початку ХХ століття. Тут все розповість про минуле: шпалери, люстри, буфет, картини, статуетки та наявний декор. Довершить його фортепіано та неймовірна колекція годинників.

У кав'ярні також роблять каву на каво машинці початку 20 століття. Вариться три години, а коштує більше 500 гривень.

  Інтер'єр кав'ярні "Пан Заваркін..."
Інтер'єр кав'ярні "Пан Заваркін..."

За словами директора закладу Олександра Абромчука, у музеї більше ста експонатів. Деякі з них знаходяться в "запасниках".

Експонати дійсно дуже цікаві, особисто мене здивували гасові лампи. Витончені, виконані з порцеляни вони, напевно, служили не тільки для освітлення, але і для прикраси інтер'єру.

Також, в кав'ярні створили туалет-музей. Він закривається на кодовий замок. Санвузол обладнаний старовинною сантехнікою і годинником, які йдуть у зворотному порядку.

Єрусалимка та вежа

Єрусалимка - це квaртaл єврейських ремісників. Він почaв формувaтися нaприкінці 18 століття. Перші будинки виникли між вулицею Мaгістрaтською тa річкою, a після скaсувaння прaвослaвного чоловічого монaстиря єврейські оселі посунулися вверх, мaйже до стін Кaпуцинського костелу.

Перша хaрaктерна риса Єрусaлимки - величезне безлaддя плaнувaння й нaгромaдження будинків один біля одного, не передбaчивши іноді нaвіть проходів між ними. Кожен будувaв собі житло, як йому подобaлось і де подобaлось. Усі будинки були дерев'яними, цегляні з'явились лише у другій половині ХІХ століття.

Висока щільність забудови була важливою характерною особливістю життєвого середовища євреїв Поділля. Компактність забудови підтримувалася різними чинниками - ціна землі під забудову, ізольованість громади, сімейні традиції, традиції шабату.

  Вінницький Єрусалимка
Вінницький Єрусалимка

На початку XX ст. значну частину населення Вінниці становили етнічні євреї. На Єрусалимці збудували декілька великих кам'яних будівель і синагогу вчителів.

Після розстрілів 1941 року невелика кількість євреїв все ще жила в Єрусалимці.

В сучасному вигляді нові забудови хаотично переплітаються зі старими будинками.

Поруч з цим районом , в центрі міста , є візитівка Вінниці – водонапірна вежа. Споруджена архітектором Григорієм Артиновим у 1912 р. Використовувалась як оглядова. Зараз виконує функцію музею пам'яті афганців. Має статус пам'ятки місцевого та внесена до переліку вінницької символіки. Вежа - семиярусна восьмикутна витягнута будівля. Заввишки 28 метрів. Споруджувалась для постачання населення водою, але під час Великої Вітчизняної війни, служила спостережним пунктом. Після війни використовувалась як житлове приміщення.

Дім-музей, де жив видатний лікар

В районі "Вишенька", що за декілька кілометрів від центра Вінниці, існує Національний музей-садиба Миколи Івановича Пирогова - видатного лікаря. Експозиція музею займає площу понад 1,2 тис. м2. Сама садиба має близько 20 гектарів землі.

На такій великій площі є його будинок, аптека та меморіальний парк. Пирогов оселився у Вінниці ще у 1861 році. Через п'ять років він збудував тут цегляний півтораповерховий будинок і аптеку, впорядкував парк, де також вирощував і лікарські рослини. У цій садибі лікар жив до останніх днів, вів наукову роботу і лікарську практику. Тут і помер у 1881 році.

Садиба працює з 1 травня до 1 листопада. Понеділок – вихідний день. Вартість квитка до будинку Пирогова- 70 гривень, для студентів – 35. Вхід на територію парку садиби без відвідування музею від 5 до 10 гривень за один квиток.

  Садиба Пирогова
Садиба Пирогова

У 1 кілометрі від садиби, існує церква-некрополь. Там знаходиться набальзамоване тіло Миколи Пирогова. Цього захотіла його дружина - Олександра Антонівна. Дозвіл на бальзамування просили у церкві. Вона його надала. Але за умови, що спадкоємці погодяться перенести тіло з садиби в інше місце у випадку переходу маєтку до нових власників. Вдовою було придбано ділянку на цвинтарі села Шереметка (нині - межі Вінниці). Для збереження останків М. І. Пирогова спочатку спорудили склеп, згодом церкву над ним і дзвіницю. Будівництво тривало впродовж 1882–1885 років. Склеп-могила є пам'яткою історії національного значення. У родинній усипальниці поховані дружина та старший син.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мармелад та сало з хріном" - як зустрічають львів'ян у центрі Поділля

Зараз ви читаєте новину «Єрусалимка, склеп та фонтан: чим дивує туристів найкомфортніше місто України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути