вівторок, 09 липня 2013 13:44

Кам'янець-Подільський – місто-фортеця, місто-легенда

Кам'янець-Подільський – місто-фортеця, місто-легенда

Кам'янець-Подільський - стотисячне містечко на Хмельниччині, яке за кількістю пам'ятників архітектури займає третє місце після Києва і Львова. Ще його називають музеєм просто неба.

Саме місто складається з двох частин - Нового і Старого. Перше нічим не відрізняється від середньостатистичного житлового масиву із адміністративними будівлями, крамницями. У старій частині міста дуже мало продуктових магазинів. Зате тут чимало ресторанів і кафе. Просто на вулиці вам можуть запропонувати екскурсію. Причому, вона може бути, приміром, на переробленому для пасажирів БТР. Краще обрати піший спосіб пересування, якщо хочете все добре обдивитися. До того ж така прогулянка в будь-яку пору виглядає дуже романтичною. Уваги заслуговують вулички П'ятницька, Зарванська, Домініканська та Вірменська. Особливо гарно вони виглядають ввечері, у жовтому світлі ліхтарів. Майже кожна будівля має якусь легенду. В одному, переповідають, жила наречена Богдана Хмальницького Розанда, ледь чи не через дорогу в іншому будинку зупинявся Петро І.

Варто заглянути в будівлю під назвою Вірменський колодязь. Це башта-ротонда, побудована над колодязем глибиною 33 метри. Не можливо не відвідати і будинок колишнього польського магістрату — найдавнішу адмінбудівлю України, а нині — міську ратушу. В першу чергу у ній варті уваги експозиції античних та середньовічних монет, паперових грошей. В підземеллі Ратуші всього за одну гривню можна побачити і навіть потримати справжні інструменти ката, додають адреналіну майстерно виконані скульптури закривавлених небіжчиків. Варто відвідати і кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла, який у 17 столітті під час навали турків був перетворений на головну мечеть міста. Тепер на 36-метровому мінареті стоїть позолочена скульптура Богородиці.

Можна пройтися по глибокому скелястому каньйоні навколо острова старого міста аж до пам'ятника семи культур на горбі навпроти старої фортеці. По дорозі можна побачити три брами — Польську, Руську, Вітряну, - казарми фортеці, міські мури, єдиний дерев'яний храм - Хрестовозвиженську церкву, бастіони Нової фортеці, просто оборонні вежі.

Візиткою Старого міста є фортеця. Потрапити сюди можна через арковий міст через річку. Ходити фортецею можна хоч цілий день. Одинадцять башт входять до її складу, кожна має свою назву і свою історію. Так, наприклад, найвища башта названа Папською тому, що була збудована на кошти, виділені Папою Римським Юлієм II. Ще її називають Кармелюковою, бо в ній тричі був ув'язнений Устим Кармелюк. Він сидить там досі, щоправда, восковий.

Поруч у Чорній башті знаходиться криниця глибиною 40 метрів і в діаметрі 5 метрів продовбана в скелі. Досі в її стінах збереглося величезне дерев'яне колесо з пристроєм для підняття води на поверхню. Криницю ще називають борговою ямою. Вважається, що якщо вдасться закинути через решітку в неї монету, то вам простять усі борги і гроші будуть водитися постійно. В кімнаті коменданта можна отримати офіційну грамоту про відвідини замку. А в підземеллі можна спробувати себе в ролі середньовічного воїна, пострілявши із лука.

Серед решти розваг туристам пропонують покататись на бойовій розвідувально-вартовій машині. Можна спробувати і щось більш екстремальне: наприклад, політ на повітряній кулі.

У Кам'янці майже щовихідних проводять різні фестивалі. Найвідоміші: парад наречених та "Форпос" — фестиваль середньовічної культури. Останній, до речі, пройде в останню неділю червня. Сюди з'їдуться лицарі усієї країни та з-за кордону.

У старій частині міста на ночівлю можна зупинитися у чотиризірковому готелі "Клеопатра". Він розташований в самому центрі у старовинній будівлі 18 століття. До замку пішки іти 10 хвилин. З вікон готелю видно чудову панораму міста: праворуч — Ратуша, прямо — каньйон, ліворуч — Кафедральний собор. Звук дзвонів останнього часто сюди доноситься. Перед входом у будівлю готелю споруджений фонтан, є літній майданчик. Для гостей на території облаштована приватна безкоштовна автостоянка. Торік влітку готель відвідала знімальна група телевізійного проекту "Ревізор". Ведуча Ольга Фреймут високо оцінила заклад і нагородила відзнакою "Ревізор рекомендує". До послуг туристів 80 комфортабельних номерів. Найдешевший коштує 500 грн, найдорожчий — 1200. Бронювати номери можна на сайті: www.kleopatra-kp.com

"Клеопатра" пропонує гостям незабутній відпочинок.

Адреса: м. Кам'янець-Подільський, вул. Татарська, 19.

Детальніша інформація за тел: (03849) 9-06-98, (03849) 9-19-31 або на сайті www.kleopatra-kp.com

Зараз ви читаєте новину «Кам'янець-Подільський – місто-фортеця, місто-легенда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути