Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 16:45

Досліджуємо Закарпаття: як художник врятував замок Сент-Міклош від руйнування
18

Фото: Олег БОЖКО

Замок Сент-Міклош на Закарпатті в черговий раз став широковідомим після того, як кілька років тому його взяв в оренду художник Йосип Бартош. Він поставив собі амбітну ціль – реставрувати замок і відновити його зовнішній вигляд, щоб туристична пам'ятка стала однією з головних цікавинок регіону, та й всієї країни. Втім, до того довелося багато попрацювати: спершу із території замку вивезли тонни сміття. Художник разом із групою однодумців та дружиною Тетяною буквально врятував замок від руйнації.

Автор: Олег БОЖКО
 

Зараз замок Сент-Міклош виглядає вже зовсім по-іншому. Втім, тут треба зробити ще багато роботи, акцентує увагу художник. Він не бере за вхід грошей з усіх. Кожен може залишити у замку кошти на відновлення пам'ятки, якщо вважає за потрібне це зробити. Зараз Йосип Бартош і його дружина-художниця – одні із найвідоміших орендарів замків в Україні.

Автор: Олег БОЖКО
 

"Багато хто думав, що ми несповна розуму. Бо хто візьметься за завідома невигідний проект? Реставрація замку – це дуже складний і тривалий процес, на який потрібні величезні кошти. Але поступово, крок за кроком, ми рухаємося уперед", - розповідає Йосип Бартош у коментарі для Gazeta.ua.

Автор: Олег БОЖКО
 

Сент-Міклош також відомий як Чинадіївський замок. Це унікальна пам'ятка архітектури XIV—XIX століть. Замок розташований у селищі міського типу Чинадійово поблизу міста Мукачево на Закарпатті. Входить до Державного реєстру національного культурного надбання.

Автор: Олег БОЖКО
 

Замок у селищі видно здалеку: він розташований обабіч дороги, яка пролягає поряд із автошляхом. Художнику вдалося реставрувати кілька приміщень замку. У деяких із них експонують картини його дружини та інших художників. Щороку тут проводяться художні пленери, на які приїздять художники з інших областей та країн.

Автор: Олег БОЖКО
 

Головний вхід до замку розташований з північного боку замку. З іншого боку теж є вхід, через який пускають гостей. На першому, відреставрованому, поверсі Сент-Міклоша - шість кімнат і зала з великим вестибюлем. Тепер тут розташовані експозиції древніх культур і розвішені портрети усіх тих, кому замок належав в різні часові проміжки.

Автор: Олег БОЖКО
 

Замок – кам'яний, має дві кутові вежі і стіни метрової товщини. Зведений у 14 сторіччі бароном Перені. Фортецею володіла знаменита княгиня Ілона Зріні, її син Ференц ІІ Ракоці та відомі графи Шенборни. У 1650-х фортецю сильно пошкодили польські війська, які вирішили помститись угорцям за похід на Польщу. Невдовзі замок відбудували.

Автор: Олег БОЖКО
 

У період Другої світової у приміщенні замку німці облаштували в'язницю. А за СРСР замок служив сільрадою. Також – осередком управління місцевого лісового господарства, військовою частиною і складом автобази, що розташована поруч. Саме після такого нецільового використання замок і був доведений до жахливого стану, після чого й дістався в руки художнику та його дружині.

Зараз ви читаєте новину «Досліджуємо Закарпаття: як художник врятував замок Сент-Міклош від руйнування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути