Ексклюзиви
субота, 31 березня 2012 11:29

До Манявського водопаду йдуть, щоб омолодитися
7

На р. Манявка знаходиться Манявський водоспад (каскад з трьох водоспадів) висотою 18 м, один з найвищих у Європі.
Фото: фото: Олександра ЛІСКОНОГ

Торік влітку Людмила Хижняк, 35 років разом із чоловіком Сергієм та друзями приїхали відпочити у Карпати. Люда попросила однокурсницю запропонувати їм щось не вичне, бо Яремче аж занадто галасливе. Та запропонувала відвідати Маняву.

Манява – це село в Богородчанському районі Івано-Франківської області неподалік відомої президентської резиденції у селі Гута.

Доїхати сюди можна з Івано-Франківська, з Богородчан, або Надвірної.

"Якщо їдете компанією, то варто взяти мінівен. З брата вийде по 30-40 грн. Але хвилин за 40 будете на місці", - радить Марко Вуянко. Він часто возить у Маняву туристів. Каже, коли сподобаються, той чекає їх там години три, щоб назад відвезти до обласного центру.

У Маняві варто подивитись Манявський скит – православний монастир, оточений горами і стрімким потоком. Заснований у 1606 р. монахом Іовом Княгинецьким.

Також тут на р. Манявка знаходиться Манявський водоспад (каскад з трьох водоспадів) висотою 18 м ,один з найвищих у Європі.

"До водоспаду є велика кількість доріг", - сказав монах-екскурсовод у відповідь на запитання про дорогу зі скиту до водоспаду. Але порадив там на ніч не залишатися. Й нагадав, що темніє там швидко.

Добратися до водопаду можна двома дорогами: перша по руслу річки Манявка; друга по дорозі через село. Друга дорога є більш сприятливою: доїхавши до південно – західної окраїни с. Манява, далі по грунтовій дорозі пішки (2,5 км). При цьому необхідно кілька разів перейти в брід р. Манявку, що при високому рівні води може бути небезпечно. Дійсно це чудова прикраса ландшафту, об'єкт туристичних маршрутів. Долина ріки Манявка на протязі 200 м перед водоспадом має у нижній частині вигляд каньйону з висотою стін до 20 м.

Саме з такої стіни і спадає Манявський водоспад, утворюючи біля місця падіння невелике озерце. Вода там дуже холодна (як-не-як, а це гірська річка), але охочі скупатися в ньому в будь-яку погоду знаходяться завжди.

За переказами, вода ця омолоджує тих, хто тут скупався, бо нібито колись тут було капище язичницьких богів, які й були покровителями молодості. Що б там не було, але чиста гірська вода точно не нашкодить здоров'ю людей, що там купалися.
Водоспад спадає вниз, розділяючись на 2 частини: ліву – широку частину і праву – вузеньку, справа від цієї частини з флішевих порід капають маленькі краплини, неначе дощик.

Це містичне місце. Глибока ущелина поміж дивно-похилих скель, на яких - високі-високі смерічки. Місце, куди сонце якщо й заглядає, то рідко і ненадовго. Вода в річці холодна навіть у спекотні літні дні. Якщо не лячно заночувати, то вночі тут можна почути чарівний спів мавок чи нямок. Але не дай вам Бог піти на їхній спів… Пропаде ваше життя.Так, принаймні, запевняють місцеві…

Зараз ви читаєте новину «До Манявського водопаду йдуть, щоб омолодитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути