неділя, 17 березня 2013 19:38

До Кутаїсі їдуть за спокоєм та гірським повітрям
37

Фото: Фото: Євгеній Жаровський

Дістатися до Кутаїсі дуже легко. Авіарейси Київ-Кутаїсі-Київ виконує відомий лоукостер. Летіти 2 години 15 хвилин. Інколи виліт затримується, бо спочатку літак має прилетіти до столиці з італійського Тревізо.

Аеропорт Кутаїсі розташований на околиці міста. На автомобілі доїхати до центру можна за 25 хвилин. Таксисти починають просити з 30 ларі (150 грн). Якщо набратися рішучості, ціну можна збити удвічі. Наприклад, прямо в аеропорті спочатку влаштувати "аукціон": хто підвезе дешевше. Такі торги здешевшать проїзд до 20 ларі. А потім по дорозі домовитися про знижку ще на 5 ларі.

Обміняти валюту на ларі просто. У місті чимало відділень банків, у тому числі одного з найбільших українських. Також є обмінні пункти та сила-силенна банкоматів того ж таки українського банка.

Як житло обрав хостел і не прогадав. По-перше, тамтешні готелі дорогі - довелось би заплатити учетверо більше. По-друге, можна відчути справжню грузинську гостинність: із щирою радістю прийняли пізно вночі та дозволили останнього дня виїжджати не о 10-й ранку, як зазначено у правилах, а коли буде зручно - тож наостанок не довелося тягати на собі важенного рюкзака. Важливі моменти - наявність кухні та надзвичайно зручне розташування: по дорозі від хостелу до центру знайшов найкращі щодо асортименту та найдешевші магазини.

Кутаїсі - маленьке місто, яке можна обійти по периметру за 5 годин. Тож майже ніхто з туристів не залишається тут надовго. Переважно ночують і відправляються на залізничний вокзал, аби дістатися до Батумі, Сухумі, Тбілісі тощо. Однак якщо бажаєте відновити спокій - вам сюди: тихе розмірене життя міста цьому посприяє.

Надзвичайно приємний "пейзажний" нюанс: куди не подивись - гори. Вони надають і чисте повітря (після Києва здається особливо чудовим), і різке зниження температури вночі (при +20 вдень вночі доводилось вмикати опалення). Однак чистотою місто не вражає: сміття не менше, ніж в українській столиці, а у річці Ріоні можна помітити навіть шкарпетки. Утім подалі від центру вода набагато чистіша і має незвичний бірюзовий колір.

Їжа дешева і смачна. Наприклад, велетенська порція хачапурі, якої вистачить на двох чи навіть на трьох, коштує лише 6 ларі - 30 грн. За кілограм смачних соковитих грузинських апельсинів простять близько 2 ларі (10 грн), за лаваш - 1 ларі (5 грн). Літр "Боржомі" обійдеться у 0,7 ларі (3,5 грн).

Більшість грузинів, з якими довелося мати справу, ретельно приховували знання російської. Вочевидь, дається взнаки недавня війна. Запитуючи про мову, варто уточнити, що ви з України. З українцями грузини - як зі своїми. Подарованій як сувенір гривні щиро радіють (мабуть, доказ, що справді українець), переходять на російську. Чимало казали, що навчалися чи працювали в Україні.

Знайшов лише один супермаркет. Зате багато крихітних крамничок. Ціни у супермаркеті, звісно, вищі, але вибір харчів менший. Людей в ньому було обмаль навіть у неділю.

Серед пам'яток варто відвідати Храм Баграта, Гелатський монастир, монастир Моцамета та печери у Сатаплії. Усюди довезуть на таксі, з водієм якого, звісно, можна домовитися про доступну ціну.

Зараз ви читаєте новину «До Кутаїсі їдуть за спокоєм та гірським повітрям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути