четвер, 20 грудня 2012 11:22

Кортеж Саакашвілі закидали камінням у Кутаісі

Кортеж Саакашвілі закидали камінням у Кутаісі
Фото: rus.ruvr.ru

19 грудня президент Грузії Михайло Саакашвілі, який перебуває в Кутаїсі, відвідав офіс своєї партії "Єдиний національний рух". Коли він зайшов всередину, вихід з офісу перекрили учасники антипрезидентської акції.

Через це главі республіки довелося затриматися. У підсумку, він зміг покинути офіс "тільки за допомогою своєї охорони".

Незадовго до цього Саакашвілі відвідав мерію міста. Противники президента зібралися біля мерії і вимагали його дострокової відставки. Саакашвілі покинув будівлю, скориставшись іншим виходом, і попрямував до офісу "Єдиного національного руху". Однак пікетувальники зустріли його і там.

Учасники акції закидали кортеж президента каменями. "Грузія Online" пізніше підтвердила цю інформацію. "Президента ... натовп закидав в Кутаїсі каменями. Близько 100 осіб напали на кортеж президента, однак охороні вдалося відгородити його від натовпу", - передає видання.

"Єдиний національний рух" в жовтні зазнав поразки на парламентських виборах, програвши опозиційної коаліції "Грузинська мрія" на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі. В кінці жовтня було сформовано новий уряд, який очолив Іванішвілі. Саакашвілі, проти якого виступає "Грузинська мрія", поки зберігає за собою президентську посаду (чергові вибори повинні пройти в Грузії тільки восени 2013 року), але його вплив за останній час значно зменшилося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клінтон застерегла Грузію: "Не ставайте Україною"

Іванішвілі раніше вимагав дострокової відставки Саакашвілі і погрожував йому імпічментом. Сам президент після виборів визнав перемогу опозиції і не став заважати формуванню нового уряду. За це він удостоївся похвал від представників ЄС і США, які розкритикували спроби "Грузинської мрії" домогтися дострокової відставки президента.

На цьому тлі Іванішвілі пом'якшив тон, заявивши, що на відставці Саакашвілі не наполягає. Пізніше він стверджував, що не буде домагатися і імпічменту президента (хоча при цьому не виключив можливості його кримінального переслідування).

У той же час вимоги про відставку Саакашвілі продовжують озвучувати деякі НУО та громадські діячі. Вони, зокрема, організували збір підписів за відставку президента.

Між тим, прем'єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі заявив, що правоохоронним органам вже дано доручення виявити правопорушників, які закидали каменями кортеж президента країни, і в майбутньому присікати подібні провокаці.

"Ми є відповідальною владою і засуджуємо будь-яку агресію. Агресія і протистояння, на жаль, були в попередні роки усталеною практикою і сьогодні ми пожинаємо плоди цього минулого", - йдеться в заяві прем'єр-міністра, поширеному в середу.

Зараз ви читаєте новину «Кортеж Саакашвілі закидали камінням у Кутаісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути