вівторок, 19 листопада 2013 11:09

Блакитну діру біля міста Дахаб називають "кладовищем дайверів"
6

Фото: Фото Марії Дець

Блакитна діра біля місті Дахаб у Єгипті  -  найкрасивіший кораловий риф Червоного моря. Великий риф розташований одразу біля берега. Зовнішня стіна сягає 700 метрову в глибину. Кілька мільйонів років тому корал виріс стіною завширшки 2 метри.

Краї рифа не переставали розростатися і через кілька сотень тисяч років з'єдналися разом, утворивши діру, яку стали називати блакитною через чисту воду. Блакитна діра має діаметр 55 метрів і глибину близько 102 метрів. Львів'янка Марія Дець місяць тому занурювалася у Блакитній дірі.

"Займатися дайвінгом тут можуть тільки досвідчені пірнальники. Але у Дахабі та інших єгипетських містах є купа дайвер-центрів, які за кількасот доларів нададуть спорядження та дозволять зануритися. Обирайте лише сертифіковані центри із хорошим спорядженням. Погану славу Блакитний дірі створили безвідповідальні дайвери, із поганою підготовкою та спорядженням. У них або закінчувався кисень в балонах, або вони втрачають орієнтацію і гинуть. Це місце називається  "цвинтар драйверів" . Найчастіше гинуть ті, що хочуть пропливти через арку . Це підводний вихід у море довжиною в 26 метрів. У Дахабі офіційно заборонено пірнати глибше, ніж на 25 метрів. Всі занурення можливі тільки з досвідченим гідом. Новачки зазвичай не опускаються нижче 7-9 метрів", - каже дівчина.

У пам'ять про загиблих у Блакитний дірі дайверів на березі створений меморіал. Однак через велику кількість таких дайверів перестали ставити "таблички" з іменами загиблих, тому що це відлякує туристів. Щороку у блакитній дірі гинуть дайвери. Аби дістати тіло з 200-метрового дна місцевим дайверам платять десятки тисяч доларів. Але більшість загиблих так і не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Блакитну діру біля міста Дахаб називають "кладовищем дайверів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути