неділя, 20 травня 2012 19:44

Біля дверей собору Апостола Андрія просять здійснення бажань
12

Площа перед собором
Фото: Фото: Назарій Вакула
Собор стоїть на пагорбі
До входу в собор ведуть 57 сходинок
Образ Андрія Первозваного внизу зліва витерли численні віряни
Райський дворик

У містечку Амальфі (регіон Кампанія, провінція Салерно) на півдні Італії є кафедральний собор, у гробниці якого поховані мощі Св. Андрія Первозваного. Він був збудований у IX ст. і неодноразово перебудовувався. Остаточний свій облік здобув у позаминулому столітті.

Їдемо до міста автобусом. Проїжджаємо міста Неаполь, туристичні курорти Соренто і Позітано. Схили гір засаджені лимоновими і мандариновими плантаціями. Гірська дорога — вузька і з різкими поворотами. З однієї сторони над нами нависають високі скелі, з іншої дорога обривається у Середземне море. Рух дуже інтенсивний, доводиться часто зупинятися і пропускати зустрічний транспорт. Не зважаючи на заборонні знаки, на узбіччі під горами довгим рядом тягнуться припарковані автівки. Їх по-черзі забирає евакуатор.

Планування будівель в Амальфі вертикальне. Будинки стоять на схилах практично один над одним.

Паркуємось на площі, де стоїть пам'ятник амальфійському капітану Флавіо Джойя. Він нібито першим винайшов магнітний компас 700 років тому. Прямуємо до собору. На площі перед ним натовпи туристів. Стоїть фонтан, в центрі якого статуя Апостола. Його обсіли туристи. До входу в собор ведуть 57 сходинок, на них усі фотографуються.

"Зараз піднімемося нагору по сходах. Побачите мідні візантійські ворота — головний вхід у будівлю. Їх привезли в Італію 1060 року на замовлення благородного амальфітанця Панталеоне. На них є образи Господа і його Пречистої Матері, і двох апостолів Петра і Андрія з написами грецькою і на латині, — розповідає екскурсовод Наталія. — Біля входу може бути охоронець, який відганяє усіх від дверей. Якщо його не буде, то покладіть руку на образ Св. Андрія Первозваного і загадайте бажання. Воно обов'язково збудеться".

У порівнянні з іншими, образ помітно затертий. На сонці виблискує сріблом. Люди підходять, перехрещуються, кладуть руку і просять у святого кожен щось своє. Наглядача не було.

Мідні ворота завжди закриті, тому прямуємо до кас. Вхід у собор платний — для дорослих коштує 3 євро, а для дітей 1євро. Заходимо у двір з численними білими колонами, всередині зелені газони, ростуть пальми.

"У комплекс входять: Райський дворик, який колись був міським кладовищем. Базиліка Розп'яття — зараз перетворена в музей. Крипта Андрія Первозванного з його мощами і сам собор", — продовжує гід.

Далі заходимо в музей. Тут є єпископська митра і потир, інкрустовані коштовними каменями, золотими вставками і перлинами. Є хрест з дев'ятьма смарагдами і знак Мальтійського ордена — золотий ланцюг з хрестами і великим рубіном. Усі експонати заховані під склом, деякі відгороджені мотузками.

Йдемо у Крипту собору. Вона знаходиться на нижньому рівні. Тут за решіткою зберігаються мощі Апостола Андрія Первозваного. За переказами, останні 750 років з них виділяється миро. Його збирають у спеціальний кришталевий флакон.

"Перед вами статуя Андрія Первозваного. Її вага — 800 кг, висота — 2,36 м. 1604 року скульптуру виготовив учень знаменитого Мікеланджело. Під нею — мощі святого", — зазначає екскурсовод.

У Крипті безліч людей: хтось молиться, хтось фотографує, хтось слухає розповідь свого екскурсовода. Атмосфера у соборі не така як у звичайній церкві. Тут неможливо усамітнитись через безперервний рух туристів. Приїжджають сюди з різних країн: Велика Британія, Корея, США, Росія тощо.

У самому соборі: різнокольоровий мармур, за алтарем — полотно з розп'яттям Апостола, православний перламутровий хрест, що був отриманий як дар від Єрусалимського Патріархату. Також тут можна побачити різні епізоди з життя Андрія Первозваного: бичування, розп'яття, чудо мироточення, покладання в гроб.

На екскурсію по собору Амальфі нам виділили близько години.

Зараз ви читаєте новину «Біля дверей собору Апостола Андрія просять здійснення бажань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути