вівторок, 22 квітня 2008 14:31

За долар у Єгипті навчать цілуватися із сфінксом

Автор: фото з родинного архіву Інни Козій
  Киянка Інна Козій cфотографувалася в Єгипті зі сфінксом. Дівчинка— єгиптянка порадила їй зробити губами, наче заміжня. У країні цілуватися дозволено лише одруженим
Киянка Інна Козій cфотографувалася в Єгипті зі сфінксом. Дівчинка— єгиптянка порадила їй зробити губами, наче заміжня. У країні цілуватися дозволено лише одруженим

"Ми купували тур до Єгипту в столичному турагентстві. Менеджери одразу заходилися вчити нас поведінці у країні, розповіли про систему чайових, — розповідає киянка Інна Козій, 23 роки. — Радили розміняти 20 доларів по одному ще в Києві. Мовляв, в аеропорту доведеться давати чайові.

Перша зустріч українських туристів з арабами відбулася біля літака.

— Підійшов до мене хлопчина і вчепився за сумку — так допомагав покласти її в багажник автобуса, — згадує Інна. — Даю йому долар, а він тицяє на двадцятку. За такі гроші я й сама віднесу свою невеличку поклажу!

Хлопець не віддавав валізи, кричав, жестикулював. За мить до групи туристів підійшов водій автобуса. Носильник замовк і безкоштовно поклав сумки в багажне відділення.

— Але ж дехто з нашої групи заплатив по 20 доларів! — обурюється туристка. — Араби хитрі. Вони розуміють російську, коли їм зручно.

Поселили киянок у кімнату N277.

— Логічно, що це на другому поверсі. Однак менеджер готелю сказав залишити сумки на рецепшені та їхати на "фьост фло" (перший поверх. — "ГПУ".), — сміється Інна. — Каталися ми у ліфті довго, доки я не згадала, що "фьост фло" — це другий поверх. Перший називають "гранд фло". Біля дверей ліфта нас зустрів носильник зі словами: "Дєвочки, я ж сказав фьост фло!"

Киянки приготували для працівника готелю долар. Однак чоловік попросив два і не виходив, доки не заплатили.

Під час екскурсії до Луксору туристів повезли до державного магазину парфумерних олій. Екскурсовод запевняв, що це єдина фірма, яка випускає натуральні олії. Мовляв, "Коко Шанель" і "Кензо" закуповують тут основу для своїх парфумів.

Якщо візьмеш подарунок, вимагатимуть долар

— Зрозуміло, я також вирішила купити собі пляшечку на 50 мілілітрів. Продавщиця попросила 15 доларів. Я вчасно згадала, що треба торгуватися. Зрештою, купила за цю ціну дві пляшечки.

Біля гробниці фараона в Луксорі туристів попередили, що фотографувати усередині забороняє релігія.

— Ми ж вирішили потайки сфотографувати саркофаг. Екскурсовод помітив, забрав у нас фотоапарат і не хотів віддавати, доки ми не заплатили 20 баксів. Після цього нам дозволили фотографувати що завгодно.

Біля пірамід туристів попередили, щоб нічого не брали у тамтешніх дітей.

— Дорогою нас оточила зграя дітей, вискочили, наче з-під землі, — згадує Інна Козій. — Бігли, наче циганчата, і кричали: "Падарек, падарек!" Якщо візьмеш подарунок, вимагатимуть долар.

За сувеніри в Єгипті торгуються. Якщо про ціну не домовилися, треба йти геть. Продавець заверне покупця й погодиться зменшити суму. Українки купили три магніти за долар, продавець хотів продати один за $5.

— Дівчинка-єгиптянка підказала мені, як цікаво сфотографуватися із сфінксом, — згадує Козій. — Треба губами зобразити поцілунок. Завдання фотографа — правильно сфотографувати.

За підказку дитина теж попросила долар.

— Гуляєш містом, а торговці з"являються, наче з кошмару, тараторять, запрошують у крамницю, — пояснює Козій. — У магазині треба обов"язково похвалити крам, господаря і пояснити, що не маєш при собі грошей. Якщо поведешся привітно, пригостять чаєм каркаде і будуть прихильними.

За таксі платять насамкінець

У курортному місті Хургада туристи їздять на таксі. Міського транспорту там майже немає. До будь-якої точки міста відвезуть за 10 фунтів (майже 10 грн. — "ГПУ").
— Якщо сідаєш у машину й одразу платиш, таксі може "поламатися" в дорозі, — попереджає туристка Інна Козій. — Якщо їдеш у готель, треба спочатку сказати його назву й одразу домовитися про оплату. Гроші за проїзд віддають на місці. Якщо зробити це раніше — не факт, що довезуть куди потрібно.

Зараз ви читаєте новину «За долар у Єгипті навчать цілуватися із сфінксом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути