Ексклюзиви
середа, 12 квітня 2006 15:16

В амфітеатрі чути без колонок

Автор: фото: REUTERS/Fatih Saribas
  Біля розвалин стародавнього храму на березі річки Сіде у Туреччині туристи роздивляються футболки, виготовлені з нагоди сонячного затемнення
Біля розвалин стародавнього храму на березі річки Сіде у Туреччині туристи роздивляються футболки, виготовлені з нагоди сонячного затемнення

Киянка Юлія Харченко, 39 років, двічі відпочивала у Туреччині. Вона каже, що  менш популярні за Анталію курорти пропонують не гірший сервіс. У Бодрумі та Мармарисі туризм добре розвинений, "натуральний", не обтяжений російськомовними базарами та барами.

Сім"я Харченків обрала відпочинок на південному заході країни — у Бодрумі. Кажуть, там відпочивають переважно французи і заможні турки. А місцеві стверджують, що курорт — центр образотворчого мистецтва.

Юлія з чоловіком і двома дітьми поселилися у затишному приватному готельчику. Він дешевший за традиційні багатоповерхові. Та й господарі були дуже люб"язні. Щоранку приносили молоко для молодшої доньки. У вартість путівки входили сніданок і вечеря. А пообідати можна було в недорогих кафе. Або попоїсти фруктів. Величезні грона винограду, які в Україні продають по 10 грн, там купують (в перерахунку) по 3 грн. Єдина незручність, про яку згадала Юлія Харченко, — власники готелю розмовляють лише рідною мовою. Англійської — не розуміють.

— Я довго намагалася пояснити, що мені потрібен рушник, — продовжує жінка. Зображала, немов витираюся, жестами — "довге", "пряме". Не могли порозумітися, доки не показала на рушник. Мені принесли справжній турецький махровий!

Мрія кожного туриста — побачити визначні місця країни. У Бодрумі екскурсії пропонують біля готелів. Але вигідніше замовити на пляжі — $20 на чотирьох замість $30–50.

У Бодрумі відпочивають французи і заможні турки

Видатна місцева споруда — античний амфітеатр. Він вміщує до 13 тис. глядачів. Його збудували у 330 році до н.е., але для туристів став доступним лише на початку 70-х минулого століття.

— Там збираються музиканти, яких чутно і без колонок, завдяки архітектурі, — розповідає Юлія.

Ближче до Анталії є курорт Мармарис. Чудовий відпочинок гарантують затишні бари, будиночки біля моря. Тут можна оглянути залишки храму Артеміди, Памуккале — дивовижні скелі з гарячими джерелами. У турецьке село варто поїхати, щоб побачити, як тчуть турецькі килими. Така подорож разом з обідом коштує $10–15.

Гідний уваги туристів і Стамбул. Колишній Константинополь розташований на обох берегах протоки Босфор, що з"єднує Чорне і Мармурове моря. Частина міста в Європі, частина — в Азії. Вражає поєднання сучасності та давньої архітектури. У Стамбулі слід відвідати собор Святої Софії. Кажуть, місцеві жителі хотіли зробити з нього мечеть: позбивали мармурові хрести і залишили півмісяці. А стіни з фресками замалювали написами з Корану. З 30-х років минулого століття він працює як музей.

У Стамбулі також найбільша в світі Блакитна мечеть із сімома мінаретами. За правилами їх має бути п"ять. Розповідають, що архітектор-іноземець не зрозумів, що його просили збудувати.

— Від поїздки залишилися приємні враження, — каже Юлія. — У Криму ціни майже такі самі. Але комфорт і гостинність в Туреччині набагато кращі.

Роман Абрамович купив готель в Анталії

Власник англійського футбольного клубу "Челсі" і губернатор Чукотки Роман Абрамович купив свій перший готель саме в Анталії. Споруда розташована в одному з найпрестижніших місць — Кунду, серед фешенебельних готелів світового рівня. Її ще добудовують.

Найприємніші сувеніри — свіжі фініки і рушники

Вибираючи гостинці на Стамбульському базарі, головне — не піддатися першому враженню. Всередині ринку ціни значно нижчі. Тут пропонують дешеві та якісні шкіру, текстиль, рушники і халати. Із Туреччини також варто привезти свіжі фініки та інжир.




Цілюща багнюка на вагу золота

Більшість туристів їде у Туреччину за пляжним відпочинком та дешевим золотом. 32-річний львів"янин Назар Олійник з дружиною торік відпочивав у містечку Сіде за 60 км від Анталії.
— Обов"язково треба відвідати знамениті турецькі бані. За кілька євро можна напаритися досхочу, а потім вас ще й розімнуть масажисти. Чоловіки можуть записатися на курси танців живота — дружина була задоволена, — розповідає Назар.
Місцеві жителі залюбки пригостять обідом. Туристичні агенції, зазвичай, застерігають клієнтів від таких дегустацій. Турецька кухня смачна, але часто не придатна для європейських шлунків. Утім, від знаменитих солодощів відмовлятися не варто. На будь-якому лотку запропонують не менш як 10–15 видів печива та цукерок за невеликі гроші.
Багато хто, за словами Назара Олійника, їде в Туреччину, щоб відвідати термальні джерела у Памуккале і лікуватись грязьовими ваннами, де одна процедура може коштувати як золота каблучка.

Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «В амфітеатрі чути без колонок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути