Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2007 14:48

У винному погребі наливають п"ять видів вина

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Тетяна Кущак із Макіївки Донецької області дегустує вино у винному погребі Пірушки Кіш у Долині Красунь в провінції Еґер. Якщо вона протримається так 30 секунд, отримає цілу пляшку безкоштовно
Тетяна Кущак із Макіївки Донецької області дегустує вино у винному погребі Пірушки Кіш у Долині Красунь в провінції Еґер. Якщо вона протримається так 30 секунд, отримає цілу пляшку безкоштовно

19-річна киянка Марина Остаповець привезла з Угорщини в'язанку паприки та 10 л вина. На екскурсії вона витратила менш ніж 100 євро.

До Будапешта з Києва їхати не більш як десять годин. Ще п'ять–шість годин треба вистояти на кордоні, доки митники перевірять документи.

— Добре, що після подорожі нас одразу завезли у термальні купальні з гейзерами, — каже Марина. — Купальні Сечені в Будапешті — одні з найкращих. Тут є три відкриті басейни, сауна з аромомаслами і 16 закритих купалень.

Вхід обійшовся у 2400 форинтів. Євро в Будапешті не приймають. 1000 форинтів — це 4 євро. Квиток діє цілий день. Якщо купаєтеся не більше двох годин — на виході повертають 400 форинтів. Після купалень туристів везуть у готель. Можна сходити за сувенірами.

— Вино краще купувати не в столичних магазинах, а у винних погребах у провінції, — радить гід 40-річна Катерина. — Поїздка у Долину Красунь у провінції Еґер коштує близько 8 євро. За ці гроші господиня погреба нагодує гуляшем і почастує п'ятьма сортами вина. Шосту склянку безкоштовно наповнюють вином, яке сподобалося найбільше. Після обіду та дегустації туристові обов'язково запропонують купити два літри будь-якого сорту за тисячу форинтів.

— Оце — "Еґерська дівчина", біле сухе вино. А це — "Бича кров", суміш трьох–чотирьох сортів червоного. Додає людині сил, — підморгує 45-річна господиня погреба Пірушка Кіш. Жінка розставляє на столі тарілочки з гострою пастою з паприки й киває служниці, щоб несла гуляш.

Густо наперчену юшку з м'ясом ставлять на стіл у великих казанках. Звідти кожен насипає собі у тарілку, скільки захоче. Якщо гість погодиться, служник вливає йому вино просто в горлянку. Хто протримається більше 30 секунд, тому дають цілу пляшку безкоштовно.

На їжу треба мати 10–15 євро на день

— Усю вулицю займають винні погреби. За це і кличуть Долиною Красунь, — сміється 22-річна працівниця винного погреба Марта Козач. — Коли чоловік виходить із підвалу, йому всі жінки здаються гарними!

Пірушка Кіш розмовляє з туристами через перекладача. Натомість персонал погреба трохи розуміє українську. Цього досить, щоб обрати й купити вино.

Харків'янка Інна Бережна, 30 років, купує біля стійки п'ятилітрову діжку мускату.

— Усе одно митники на кордоні валізи не перевіряють, — сміється туристка.

Для російськомовних відвідувачів на стіну почепили табличку "10 заповідей дегустатора вин". Перед дегустацією заборонено пити каву та курити.

Марочні вина можна купити в містечку Сентендре, за дві години їзди від Будапешта.

У ресторані "Лабіринт", що в музеї виноробства, за обід теж просять 8 євро. Але російськомовний гід обов'язково заведе вас у погріб на дегустацію. Закушують вина шматочками підсмаженого хліба з гусячим смальцем.

Пляшка славетного токайського вина "Азу 5" коштує 7 тис. форинтів. Що вищий номер Азу, то дорожче вино. За "одиничку" просять 3 тис. форинтів.

— Вино у нас п'ють весь рік, даємо навіть дітям. Звичайні — на кожен день, марочні — по святах. А наймолодше вино починаємо пити на Різдво, — сміється гід. — Популярна фруктова горілка — паленка: грушева, абрикосова, сливова.

Проїзд, віза і триденне проживання у тризірковому готелі обійшлися у 125 євро.

— На їжу додатково треба мати 10–15 євро на день, — каже Марина Остаповець. — Плюс 100–200 євро на сувеніри, вино та марципани.

Музей марципанів у Сентендре — єдина у світі виставка картин і фігурок казкових персонажів з тіста та перетертого з цукром мигдалю. Тут експонують макет парламенту, книгу, черепашок-ніндзя і фігуру Майкла Джексона у повний зріст. На неї пішло 10 тисяч яєць. Кожен експонат зачинений у скляній вітрині. Марципани дорогі — найменша цукерка коштує 5 євро.

Ціни на популярні екскурсії Угорщиною

Поїздка до озера Балатон із відвідуванням королівської гробниці на півострові Тихань — 15 євро, для дітей до 12 років — 10 євро. Безкоштовні пляж, туалет і роздягальня. Єдиний недолік — кам'янистий берег, у воду треба сходити драбиною.
Екскурсія у містечка Вишеград та Сентендре — до 15 євро. Вхід у королівський замок у Вишеграді — 5 євро, неподалік є башта Дракули, де 11 років просидів за ґратами князь Влад Тепеш.
Вхід у музей марципанів у Сентендре — 2 євро, дегустація вин, обід у музеї виноробства — 8 євро.
Одна з найпопулярніших екскурсій — годинна поїздка вечірнім Дунаєм. Пароплав проходить під кожним із п'яти мостів Будапешта. Коли пропливаєш під мостом, треба голосно кричати і плескати в долоні. Угорці вірять: якщо в цей час загадати бажання, воно здійсниться. Така поїздка з келихом шампанського коштує 12 євро, якщо група туристів замовляє обід — від 20 євро. Вечеря в угорському ресторанчику з "живою" музикою або лицарською виставою — 20 євро.
Трамвайний квиток  у Будапешті коштує 250 форинтів — 1 євро.

В угорській мові 16 відмінків

В угорській мові 16 відмінків і немає жіночого та чоловічого роду. Якщо говорите з угорцем про новонародженого онука, то лише наприкінці розмови дізнаєтеся,  народився хлопець чи дівчина.

Зараз ви читаєте новину «У винному погребі наливають п"ять видів вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути