четвер, 02 грудня 2010 04:30

У Туреччині гроші треба тільки на харчування

Автор: фото з домашнього архіву Лешека Щасного
  На Великому базарі в Стамбулі можна недорого придбати килим. Проте туристи насамперед скуповують дешеве золото й срібло
На Великому базарі в Стамбулі можна недорого придбати килим. Проте туристи насамперед скуповують дешеве золото й срібло

35-річний польський фотограф Лешек Щасний подорожує автостопом із 2004 року. У Туреччині був двічі. Каже, там найлегше зупинити автівку.

— Завжди їжджу сам. Так легше. Хоча багато хто проситься зі мною.

Лешек сидить за столом у варшавській "Азійській галереї", показує через проектор свої фотографії з подорожі. На столі лежить його книжка "Світ на відстані простягнутої руки". В ній описав свої пригоди під час мандрівок.

— Щоб подорожувати Туреччиною місяць, вистачить 100 євро. Гроші потрібні тільки на харчування. Я витрачав на продукти 2 євро за день. Хоча часом на цьому економив. Часто пригощали місцеві.

Подорожувати Туреччиною безпечно. Ночувати можна у спальному мішку серед поля.

— Уже багато років не вожу з собою намет, маю лише каремат і спальник. Три роки тому шукав місце для ночівлі в одному містечку. Хтось із місцевих про це довідався, зателефонував до начальника поліції. Той прийшов і ходив зі мною годину — шукав, де я можу розкласти спальник. Знайшов нежилий будинок, дав мітлу, щоб я позмітав там бруд. Приніс якісь кам'яні бруски, які підклав під голову. Ще й залишив свій номер телефону. Сказав, якщо вночі хтось буде непокоїти, щоб телефонував йому.

Лешек показує фото турецької дівчини у довгому одязі. Вона купається в морі. На іншому — пастух переганяє через дорогу корів.

— У глибинці на дорогах здебільшого трапляються осли, а не авто, тому часто доводилося йти пішки. Тільки так можна дістатися забутих цивілізацією турецьких сіл.

Найбільше мандрівник любить Стамбул.

— Там живуть 12 мільйонів людей, і їх кількість постійно зростає. Місто розкинулося на пагорбах протоки Босфор. До азійської частини Стамбула можна дістатися тільки двома мостами.

У Стамбулі Лешека приймало молоде подружжя. З парою він познайомився через інтернет-клуб мандрівників. Показує їхню фотографію. На ній турок із сережками-тунелями у вухах обіймає повну жінку.

— Усім раджу звертати з головної вулиці Стамбула Істікляль і центральної площі Таксім у вулички. За 100 метрів відкривається справжній турецький світ. Є ділянки з дуже заможними будинками і бідні квартали. Біля макдональдсів стоять турецькі бари з кебабами. На вулицях можна побачити жінок у чорних паранджах і турчанок у вузьких джинсах.

Місто живе 24 години на добу. Більшість ресторанів і клубів у центрі працюють для туристів.

— Центром торгівлі всієї Туреччини є Великий базар у Стамбулі. Європейці тут масово закуповують срібло і золото. Найпопулярнішим у них є блакитний амулет "око пророка". Від охороняє від негараздів. На прилавках горами лежать хна, приправи, сушені помідори, які коштують приблизно 15 лір (85 грн. — "ГПУ") за кілограм. На вулицях продають усе що завгодно. Хто зовсім бідує, не ходить із простягнутою рукою, а продає гігієнічні серветки чи воду з льодом, аби заробити на хліб.

Туреччина — п'ята країна світу за кількістю випитого чаю. Це національний напій.

— Чай п'ють із маленьких склянок. Дехто возить із собою самовари в автомобілях, коли далеко їде. Спеціально зупиняються, щоб заварити. Ще його п'ють у традиційних турецьких барах. Тут не продають алкоголю. Сидять тільки чоловіки, багато курять і грають у доміно.

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині гроші треба тільки на харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути