вівторок, 20 лютого 2007 15:34

У словацьких Татрах дешеве пиво

Автор: фото: REUTERS
  Турист у костюмі білого ведмедя виходить з магазину спиртних напоїв у центрі курортного містечка Закопане у польських Татрах
Турист у костюмі білого ведмедя виходить з магазину спиртних напоїв у центрі курортного містечка Закопане у польських Татрах

"Коли я приїжджаю до Словаччини, мені грошей не треба. У мене є Петер, друг-словак, — розповідає Олексій Харук, 41 рік, приватний підприємець з Івано-Франківщини. — Колись ми починали разом бізнес. Багато років дружимо сім"ями і відпочиваємо одні в одних".

Петер Бачковський, 51 рік, депутат обласної ради Кошицького краю. Він вважає, що навіть після вступу до Євросоюзу Словаччина залишилася дешевою для відпочинку країною.

— Можна порівняти проживання у наших приватних будиночках з карпатськими цінами. Ніч у господарів біля курорту "Ясна" коштуватиме 10–12 доларів з особи, зі сніданком. На українські гроші — це 60 гривень. А на Франківщині ти не переночуєш дешевше, ніж за 120 гривень.

Гірськолижні курорти Словаччини обходяться у кілька разів дешевше, ніж Альпи чи українські Карпати. Абонемент на всі витяги на день коштує $20. Номер у готелі — $20–25 за добу. Квиток до термальних джерел від $5, пляшка червоного вина $3–5, одне пиво — $1. Якщо закупити продукти в магазині, то пляшка словацького пива обійдеться у $0,25, а вина — у $2.

За 300 доларів перелітали над Татрами гелікоптером

— Через такий дешевий алкоголь Словаччина має навалу туристів з Євросоюзу. Молоді англійці чи німці можуть приїжджати до нас компаніями тільки для того, щоб відсвяткувати день народження, — розповідає Петер.

Європейці їдуть до Словаччини ще й тому, що у високих Татрах сніг тримається аж до травня. Підготовані гірськолижні траси починаються з 2200 м. Гірська "татранська" залізниця об"єднує курорти Штребско Плесо, Смоковець, Татранська Ломниця. Проблем і з іншими видами транспорту словаки не мають.

Проїзд залізницею у вагоні другого класу на відстань до 100 км коштує 126 словацьких крон ($5). Міжміський автобус на таку саму відстань — 128 крон. Тижнева наклейка-дозвіл для тих, хто подорожує власним авто вантажністю до 3,5 т — 150 словацьких крон ($5,7). Година стоянки в містах — 100 крон ($4).

— Якось перелітали над Татрами гелікоптером. Це коштувало трохи більше 300 доларів, — згадує Олексій Харук. — Зупинялися з дружиною і сином на курорті з термічними басейнами. Разом із харчуванням платили за добу 30 доларів від особи.

Однак Петер Бачковський каже, що відпочивати до Словаччини українці їздять нечасто.

— Багато бельгійців і голландців приїжджає. Зате ми раз на місяць приїжджаємо до Ужгорода. Заправляємося бензином. У нас 36 крон, у вас 17. І продукти у ваших супермаркетах дешевші.

— Оце відпочивали в Києві. Святкували "Пущенє" — останній день перед Великим постом. Петер дуже гарно співає італійською "Санта Лючія" і російською "Очи черные". На вихідних поїдемо кататись на "Буковель". Покажу наш сервіс, — каже Олексій Харук.




Візу відкривають у Києві, Донецьку та Ужгороді

Відкрити візу можна в київському консульстві Словаччини або в почесних консульствах у Донецьку та Ужгороді. Усі візи до цієї країни — безкоштовні.  Достатньо подати заяву на отримання візи, закордонний паспорт і дві фотографії. З дня подачі до отримання проходить три-чотири дні. Для одноразової туристичної візи страховки можна не купувати.

У Польщі затримують нетверезих лижників

На гірськолижних курортах Польщі в цьому сезоні остаточно заборонили кататися на лижах у нетверезому стані. На трасах поблизу курортного містечка Закопане за туристами цілодобово наглядає поліція на лижах.
Її співробітники мають при собі зброю, наручники та радіотелефони. Одягнені вони в чорні куртки з яскравим написом "поліція". Патрульні працюють як рятувальники і відслідковують крадіїв гірськолижного спорядження. Такий нагляд поляки почали вводити ще торік. Тоді на лижі стало 300 поліцейських, а число крадіжок зменшилося на третину.
Цього року в околицях Закопаного відкрили нову гірськолижну станцію з чотиримісним крісельним підйомником та паркінгом на 300 авто. За підрахунками польського Інституту туризму, в 2010 році Польщу відвідає 18,7 млн туристів. Один відпочивальник витрачає на гірськолижному курорті близько $168 за день.

Зараз ви читаєте новину «У словацьких Татрах дешеве пиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути