середа, 11 серпня 2010 22:30

У розважальному центрі збудували залізницю

Автор: фото: REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov
  У казахстанському торговельно-розважальному центрі Хан Шатир є аквапарк, невелике озеро, ботанічний сад, готель і монорельсова дорога
У казахстанському торговельно-розважальному центрі Хан Шатир є аквапарк, невелике озеро, ботанічний сад, готель і монорельсова дорога

У столиці Казахстану Астані збудували найдивовижніший торговельно-розважальний центр. Споруда заввишки 150 м і площею 100 тис. кв. м нагадує намет. Тому її назвали Хан шатир, що означає ханське шатро.

Це місто посеред міста. У ньому є крамниці, ресторани, кінотеатри, аквапарк, невеличке озеро, ботанічний сад, готель, майданчик для міні-гольфу і навіть монорельсова дорога. Всередині приміщення регулюється температура, аби обсаджені деревами входи залишалися відкритими весь рік. Узимку на півночі Казахстану температура зазвичай знижується до -30°С.

На висоті 105 м у наметі зробили оглядовий майданчик. Щодня туди приходять сотні туристів. На підлозі посеред майданчика є відбиток правої долоні президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Відвідувачам пропонують прикладати до нього свої руки та загадувати бажання.

Автор витвору архітектор Норман Фостер. Він також спроектував Піраміду миру, яку відкрили 2006 року. У ній розмістили оперний театр і центр культурних досліджень.

До Астани, віддаленого північного міста, столицю Казахстану перенесли 12 років тому з Алма-Ати. Назва перекладається, як столиця. У її розвиток вклали майже $12 млрд.

Зараз ви читаєте новину «У розважальному центрі збудували залізницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути