вівторок, 30 серпня 2016 06:25

У Непалі не будують багатоповерхівок

Половина світу живе гірше за Україну

— Повертатися додому приємно. Розумієш, що половина світу живе гірше за Україну, — каже 35-річна киянка Тамара Чітая. Відвідала 39 країн. Із чоловіком відкрили туристичний клуб "Терранафти". Подорожує переважно екзотичними країнами. Знає англійську, німецьку, італійську. — Існують не лише Туреччина з Єгиптом. Є інший світ, куди не треба боятися потрапити. Торік звільнилася з фінансової компанії, якій віддала 10 років. Організували з чоловіком "Терранафти" і продаємо стиль життя.

Дістатися літаком до Азії обходиться майже 500 доларів. Долетіти туди можна лоукостером через Дубаї. Бюджет екзотичної подорожі — 2 тисячі доларів за два тижні. Регулярність турів залежить від сезону. Восени в більшості країн усе вкрито хмарами. Тож не варто летіти туди 10 тисяч кілометрів. Катманду влітку заливає дощами. У цей час краще їздити до Грузії. Осінь — хороша пора для мандрівок до Непалу, М'янми, Бутану, Індії. Монголія входить до трійки найбільш фотогенічних країн світу.

Уперше поїхала за кордон в Італію. Після Чорнобиля італійці брали в сім'ї дітей пожежників, а з ними за символічну плату й інших. Потрапила в маленьке місто неподалік Неаполя. Італійці вразили любов'ю до дітей. Сімейні зв'язки там — міцні. На свята збирається весь рід.

Після магістратури в Київському національному університеті ім. Шевченка, де вчилася на економіста, вирішила отримати ступінь магістра ще за кордоном. Два роки вивчала в Німеччині міжнародну економіку. Мала одногрупників з усього світу. Багато мандрувала Європою. Це комфортно, але нецікаво. Закортіло побачити, як живе світ поза межами розвиненої економіки.

Першою з екзотичних країн відвідала Непал. У столиці Катманду живуть чотири мільйони людей. Через сейсмічну активність будинки не зводять вище п'яти поверхів. Усюди сміття, забруднена річка. Серед міста стоять храми, де спалюють трупи. З часом помічаєш, що люди навколо привітні й щасливі. Живуть бідно. За місяць заробляють як середньостатистичний українець за два чи три дні. Питали, як можуть у злиднях бути щасливі. Відповіли, що жити треба сьогоднішнім днем. Так вчить їхня релігія буддизм.

Веземо групи по 10–15 людей на два тижні. Намагаємося за цей час охопити максимально багато. Найважче вкластися в бюджет. У сезон важче зняти готель, дорожчі авіаквитки.

У Марокко побували в гостях у місцевого племені берберів. Це корінний кочівний народ, який мешкає в пустелі. Мають умовну мапу, за якою пересуваються кожні 20–30 діб. Просто переїжджають із місця на місце. Оселяються в хатах-мазанках, що побудували їхні пращури. Поблизу кожного поселення є оаза чи джерело води.

До пустелі потрапляєш не одразу. Спершу зупиняєшся в таких собі "прикордонних" туристичних пунктах. Тамтешні готелі та інфраструктура — на рівні двох-трьох зірок. У пустелі приймають місцеві племена. Розбивають цілі табори для іноземних мандрівників. Спати можна в шатрі чи під відкритим небом на килимку. Для туристів влаштовують вечір із етнічними танцями й піснями. Готують національну страву тажин — приготовані в печі овочі та м'ясо. Два-три дні в такому таборі обходяться в 300 доларів.

Чаювання в берберів не надто відрізнялося від нашого. Сиділи на підлозі за низьким столом. У Марокко п'ють міцний м'ятний чай. Концентрація м'яти й цукру така, що чай скидається на сироп. Подають в піалах. Коли господиня сідає з гостем пити чай, це знак великої пошани та дружби.

Через кочове життя бербери рідко дають дітям освіту. Переважно займаються скотарством. Вирощують кіз, верблюдів. Не мають телевізорів. Знаються на примхах погоди в пустелі краще за будь-яких синоптиків. Якщо два дні дме вітер, буде буря. Ми якраз потрапили в таку. Місцеві дали нам спеціальні кількаметрові хустки, якими закриваєш ніс і рот. Під час бурі пісок лізе всюди — в очі, фотоапарат, сумку, одяг.

38 євро штрафу платитимуть у Франції ті, хто прийшов на пляж у мусульманському купальнику буркіні та паранджі. В серпні активісти намагалися скасувати цю заборону. Але суд продовжив її. За перший тиждень у Каннах стягнення заплатили четверо. Жінкам спочатку пропонують переодягнутися. Якщо відмовляються — штрафують.

Зараз ви читаєте новину «У Непалі не будують багатоповерхівок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути