Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 17:02

Сільська школа у Чорномині — точна копія Білого дому

У селі Чорномин Піщанського району на Вінниччині стоїть 200-річний пам"ятник архітектури — маєток Миколая Чарномського. Він був коханцем графині Потоцької. Поміщик мріяв збудувати на Поділлі восьме чудо світу. Нині там розташована сільська школа.

— Колись це справді було чудо! — показує школу-палац педагог-організатор Тетяна Руда, 34 роки. — Чарномський запросив відомого у світі архітектора Франческо Боффо з Сардинії. Той був автором палацу графа Воронцова в Одесі, у Криму.

Палац Чарномського вийшов точною копією Білого дому у Вашингтоні, який у 1800 році збудував архітектор Джеймс Хобан. Дослідники сумніваються, що це випадковість. Ймовірно, Боффо запозичив ідею, щоб вразити поміщика з провінції.

Двоповерховий палац на сорок кімнат будували 10 років — з 1810-го по 1820-й. Як у Білому домі, у ньому є Овальна зала. Її стеля була розписана фресками. Але тепер їх не видно, забілили під час ремонтів.

— Грошей пан не шкодував, — продовжує Руда. — Одне віконне скло у бронзовій оправі обійшлося йому 60 карбованців сріблом. Чарномський чимало грошей накрав у графині Софії Потоцької, коли працював у неї та мав доступ до каси. Ще був її коханцем. Але графиня викрила його.

Навкруги палацу Чарномський поставив гіпсові фігури міфічних істот. Викопав ставок, де плавали лебеді. Посадив сад із рідкісними деревами. Два пірамідальні дуби, яких в Україні залишилося до десятка, досі ростуть там.

У 1917 році нащадки поміщика втекли за кордон. Помістя розікрали. У ньому був дитбудинок для безпритульних, потім школа. 80 років тому в палаці відкрили сільську школу. Близько п"яти поколінь із Чорномина та трьох найближчих сіл навчалися в ній. Тепер ходять майже двісті школярів.

Нині стелі палацу обвалюються й протікають. Востаннє косметичний ремонт приміщення робили 2006-го. За підрахунками комісії з обладміністрації, реставрація коштуватиме майже $5 млн. Кілька років тому вчителі та учні школи написали листа президентові США Джорджу Бушу. Вислали йому касету з відеозаписом. Просили допомогти зберегти палац, але той відмовив.

Зараз ви читаєте новину «Сільська школа у Чорномині — точна копія Білого дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути