Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 15:41

Празька бібліотека матиме форму медузи

До 2011-го в Чехії планують збудувати Національну бібліотеку у формі медузи фіолетового кольору . У конкурсі на проект споруди взяли участь 355 архітекторів. Найоригінальнішим визнали задум 70-річного Яна Каплицьки.

— Світло в будівлі та читальних залах матиме ефект хамелеона — змінюватиметься залежно від часу доби, — розповідає Каплицьки. — Величезні вікна дозволять заощаджувати електрику вдень, а вмонтовані в дах батареї акумулюватимуть сонячну енергію. Крім того, будинок вкриють спеціальними алюмінієвими плитками. Вони  змінюватимуть колір залежно від часу.

У бібліотеці загальною площею близько 40 тис. кв. м буде дев"ять рівнів. Нагорі збудують читальні зали та кафе — звідти буде видно історичну частину міста. Для відвідувачів працюватимуть  магазини. Під землею буде сховище для 10 млн книг — основного бібліотечного фонду. Його повністю автоматизують. Щоб знайти потрібний екземпляр і доставити його читачеві спеціальною конвеєрною стрічкою, системі знадобиться менше п"яти хвилин. Бібліотека обійдеться Празі приблизно в $93,2 млн.

Зараз ви читаєте новину «Празька бібліотека матиме форму медузи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути