Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2013 05:00

Королева Великої Британії носить штучні перли з Охрида

У македонському місті Охрид роблять найкращі штучні перли. Тутешні майстри володіють технікою, яку тримають у секреті й передають від батька до сина. Штучні перли з Охрида посідають перші місця на ювелірних виставках, вироби з них полюбляє британська королева Єлизавета ІІ.

Ці прикраси носили також покійні перша леді Польщі — Марія Качинська та англійська принцеса Діана.

— Наші штучні перлини зроблені з того ж матеріалу, що й справжні, — говорить власник майстерні перлів 62-річний Климент Талев, стоячи за вітриною свого магазину.

Він успадкував технологію від батька, яку йому передав дід, що купив її за суму, більшу від свого річного заробітку.

— Із найтовщої частини великої мушлі випилюю кульки. Їх розмір відповідає величині майбутньої перлини. Кульки обточую, шліфую і свердлю дірочки. А після цього фарбую їх перламутром, виготовленим за давнім рецептом.

Климент виносить із підсобки коробочку з обточеними кульками. Вони настромлені на дерев'яні палички, схожі на зубочистки. Пензликами фарбує перлини, але розчину не показує.

— Ніхто у світі не зможе зробити такі якісні штучні перли, бо не знають секрету, — Климент показує низку крупних перлин. — Тільки в Охридському озері водиться маленька рибка плащиця, що в перекладі з македонської означає "боязка". Раз на рік я ловлю її сіткою. Потім уся моя родина кілька днів зчищає луску. Вона містить цінний перламутр. Із 100 кілограмів луски я отримую літр перламутру. Його вистачає на рік роботи.

В охридських перлах цінують не лише рідкісні матеріали, а і якість роботи. Природні можуть бути неідеальної форми, інколи з потемніннями. Штучні завжди абсолютно круглі й покриті рівномірним шаром перламутру. Серед майстрів найбільшим професіоналом уважають того, хто фарбує прикраси ідеально рівно, щоб не було видно мазків пензлика.

— Кажуть, найточніший спосіб відрізнити штучну перлину від справжньої — провести нею по зубах, — говорить помічниця Климента 45-річна Васка Петреска. — Тільки справжня рипітиме. Але наші перли також проходять цю перевірку. Та ми не видаємо бажане за дійсне. Ми горді з того, що можемо створювати настільки якісну продукцію. На кожному виробі стоїть іменний герб родини Талевих.

Штучні перли мають ту перевагу, що оздоби з них можна передавати у спадок. Справжні не зберігаються довше 200 років, із часом темніють, утрачають блиск і тріскають.

— Є такий забобон, що перли можна носити лише жінкам, народженим під "водними" знаками зодіаку: Рака, Риб та Скорпіона, — додає Васка. — А решті вони принесуть сльози. Та штучні перли не мають такої сили, їх без шкоди для себе може носити будь-хто. Водночас вони зроблені з мушель, тому мають властивості морських мінералів — заспокоюють власника і темніють, якщо він має серйозні проблеми зі здоров'ям.

Охридського коропа подають до королівського столу понад 100 років

Рибу з найглибшого озера Балканського півосторова, що частково належить Македонії та Албанії, відловлюють і везуть до Великої Британії, де готують та подають до королівського столу. Охридський короп — один із небагатьох видів риби, які понад сотню років незмінно є в меню британської королівської сім'ї.

— Право називатися поставниками королівського двору мають компанії, що працюють із королівським домом не менш як п'ять років, — розповідає екскурсовод 51-річний Васіл Стіповсін.

— Якщо за цей час нарікань на якість продукту не було, королівський лорд-камергер видає ліцензію. Такі компанії можуть розміщувати королівський герб на своїй рекламі. Це означає якість продукту, визнану найвищими особами.

Місцеві жителі кажуть, що вміють готувати півсотні страв з охридського коропа. Його смажать, запікають, тушкують. На смак він відрізняється від такого ж виду риби з інших озер. Менш жирний, м'ясо ніжніше.

— Охридське озеро утворилося через геотектонічний прогин земної кори, — говорить Васіл. — Тобто, воно не мало спільного дна і спільної води з іншими озерами чи морями. Через те уся живність, яка в ньому водиться, характерна тільки для цього озера. Природа дивним чином утворила цілий світ у цій водоймі, завглибшки 288 метрів. Усі види риб — унікальні, багато з них не зустрічаються більше ніде в світі, крім Охридського озера.

Туристам перед замовленням страви з риби слід попросити господиню менше солити. Українцям приготовлений за звичайним рецептом короп видається пересоленим.

Зараз ви читаєте новину «Королева Великої Британії носить штучні перли з Охрида». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути