четвер, 13 грудня 2012 07:45

Іранці курять опіум на вулицях

Автор: фото з сайта www.wondermondo.com
  Мавзолей Імама Рези у місті Мешхед за рік відвідує більше мільйона паломників і туристів. Пускають тільки мусульман. Іновірцям вхід заборонений
Мавзолей Імама Рези у місті Мешхед за рік відвідує більше мільйона паломників і туристів. Пускають тільки мусульман. Іновірцям вхід заборонений

Киянка Анжела Ревенко два тижні була в Ірані. З подругами відвідала вісім міст.

— Гарна зелена країна. Розкішні мечеті, — згадує 33-річна Анжела Ревенко. — Іранці веселі та щирі. Говорять англійською. Вулиці чисті. Між будинками дитячі майданчики і сквери. Люди там вечеряють.

У Тегерані всюди є вказівники англійською.

Долари поміняли в обміннику навпроти готелю. За $500 отримали близько 5 млн ріалів.

— Пачки грошей ледве вмістилися в рюкзаку. Відчули себе мільйонерками.

Жінки були у мармуровому палаці Голестан.

— Старовинні розписи, фрески та різьблення. Розкішний трон шаха з жовтого мармуру.

Каву в Тегерані не варять. Гарячий шоколад знайшли в ресторані європейської кухні. У туалетах немає паперу. Іранці підмиваються зі спеціального глечика.

— Паранджі там носять лише дуже віруючі жінки. Дівчата у джинсах або брюках. Ми купили собі чорний одяг — хіджаби. Зараз у них в моді великі начоси під кольоровими хустками. Вони ледве тримаються на голові.

У магазинах продають різні продукти. Але іранці постійно їдять рис і курятину, помітила Анжела. У містах часто зникає електрика. Тоді будинки освітлюють газовими світильниками. Готують на газових примусах. Іранці називають їх пікніками.

— Живуть десь так, як ми в часи застою. Мало багатих та мало бідних. Меблів мало, сплять на підлозі. Стіни поштукатурені, їх не білять. Підлога бетонна, але застелена килимами. Лампочки звисають зі стелі без усяких абажурів. У всіх є мобілки й дешеві машини. Іранці дуже хочуть дружити з Європою. Багато їдуть на заробітки в Емірати чи Канаду. Жаліються, що можуть витурити звідти будь за що. Свого президента називають божевільним.

Ми бачили у Тегерані поліцію моралі, — додає. — Підходили до парочок і питали, хто вони одне одному. Пару, яким було років по 18, кудись повели.

В Тегерані є інтернет-кафе. Працівники підходять подивитися, які сайти дивляться відвідувачі. "Твіттер", "Фейсбук", "ВКонтакте" заборонені.

— Зате порносайти відкриваються без проблем. По телевізору показують криваві бойовики. А секс, навіть поцілунки, вирізають.

З Тегерана до Шираза подруги летіли 1,5 год. Квитки на літак брали по $30.

— У чайхані в Ісфахані викурили кальян. Там були самі чоловіки. На нас косилися, але не виганяли. За купівлю і продаж пива можуть посадити. Зате конопля росте просто на вулицях. Місцеві її не курять. Беруть ароматизований опіум із Пакистану. Молоді ховаються у підворіттях, старі не соромляться.

Для візи треба мати знайомих іранців

Візи видають в аеропорту Тегерана. Коштують 50 євро.

— Ми заповнили заяву. Там треба записати приймаючу компанію або ім'я і телефон друга в Ірані. Ми вписали адресу готелю. Митник почав вимагати контакти друга або компанії, бо інакше не дасть візи, — розповідає Анжела Ревенко. — Інші іноземці у черзі мали іранських друзів. А ми ні. Поруч стояв іранець. Написав в анкеті свій телефон. Митник це помітив. Вигнав його з аеропорту. Телефон закреслив. Ми згадали, що в літаку якийсь іранець дав нам візитку. Переписали його номер в анкету. Митнику сказали, що не хотіли турбувати друга о четвертій ранку. Він подзвонив йому і дав нам візи.

 

Зараз ви читаєте новину «Іранці курять опіум на вулицях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути