середа, 09 січня 2013 10:35

"Хлопчик їде на свині й гризе людську руку". Микола Несправа прожив два тижні з людожерами

Автор: фото з сайта www.pic.in.ua
  На етнографічному фестивалі в місті Вамена воїн-папуас стріляє з лука у Миколу Несправу. Помітив, що мандрівник навів об’єктив на вождя племені (в центрі). Фотографувати тубільців можна тільки з їхнього дозволу
На етнографічному фестивалі в місті Вамена воїн-папуас стріляє з лука у Миколу Несправу. Помітив, що мандрівник навів об’єктив на вождя племені (в центрі). Фотографувати тубільців можна тільки з їхнього дозволу

Священик із Дніпропетровська Микола Несправа з друзями побував на острові Нова Гвінея. Він лежить північніше Австралії.

— Тубільці досі живуть, як первісні люди, — розповідає 42-річний Микола Несправа.

Із Києва вилетіли на початку серпня. Добирались два дні з чотирма пересадками. В Індонезії за $2,5 тис. найняли гіда-папуаса. Він служив у спецназі. Після армії охрестився і взяв ім'я Ісаак.

— Прилетіли в містечко Декай. Аеропорт — похилений сарай із фарбованих дощок. Наш багаж викидають на дерев'яний віз із величезними колесами. Двоє папуасів тягнуть його до сарая. Звідти через віконце забираємо наші рюкзаки. Попід стінами стоять рядами місцеві. Прийшли порозглядати білих, пояснює наш гід. Усі в подібній до військової формі й бронежилетах. Однострій у Новій Гвінеї — ознака причетності до влади.

Ісаак повів до поліції. Мандрівники написали розписки, що йдуть у джунглі добровільно й не матимуть претензій до уряду в разі загибелі. Їм видали дозвіл вирушити до місцевості, де живуть дикі племена.

— Це щоб знати, в якому казані вас шукати, — сміються поліцейські. — Торік було 30 випадків канібалізму.

У Декаї один готель. Стіни з фанери, дах із бляхи. У кімнаті — шафа й столик. Спали на підлозі. Через шпарини пролазять гекони. Розчепіреними пальцями чіпляються до стелі, ловлять москітів.

Українці чотири дні йшли пішки у землі племені короваїв. Джунглі — суцільне болото. Місцями вода сягала грудей. Дощ ллє безперестанку. Знайшли селище короваїв. Хати вони ставлять посеред боліт на 10-метрових палях. Сусідні племена називають їх "людьми, що живуть на деревах". У будинку 4х6 м живе сім'я з дітьми, собаками і свинями. Вилазять по зарубках на стовпах. Тварин і дітей піднімають у кошиках на мотузках.

— Діти кричали зі страху, як нас бачили. Папуаси — чорні. Ми для них схожі на мерців. Але потроху осміліли, торкали нас за ноги, руки. Ми роздали жувачки. За чотири дні повернулися в те селище. Діти прибігли, повідкривали роти. Усі чотири дні жували гумку.

Ми питали в короваїв, чи бачили вони раніше білих людей. Був один старожил, який бачив. Сім років тому він не повернувся з лісу.

У болотистих джунглях мало тварин. Короваї полюють на звірка кускус, подібного до тхора. Добувають крохмаль з деревини сагової пальми. Варять страву, наче на кисіль. Банани збирають зеленими, бо не дозрівають через постійні дощі.

— Готують у вугіллі. На смак, як печена картопля, — продовжує Микола. — Маленьких чорних свиней тримають у хатах. Свинину їдять тільки на весіллях. Наречений платить за дівчину п'ять свиней. Ще дарує кожному чоловікові її племені ножі, кинджали, луки, стріли, списи. За вбивство можна відкупитися двома поросятами. Ми купили одне порося. Папуаси запекли його нам на камінні.

Племена, що живуть ближче до цивілізації, переходять на гроші. За 13-річну дівчину дають 5 мільйонів індонезійських рупій, $6,2 тис. Якщо за два роки вона не народить дитину, чоловік має право забрати гроші назад.

— Короваї мають по кілька жінок. В одній хижці живуть кілька сімей. У племені ялі чоловіки й жінки з дітьми живуть нарізно. У селах ми бачили окремі будинки, чоловічі й жіночі. Дитина живе з матір'ю до 4 років. Потім її забирають. Вихованням займаються старійшини. Чоловікам заборонено сходитися з жінками чотири-п'ять років після пологів. Так регулюють кількість населення. Якщо плем'я розростеться, будуть голод і хвороби. Дитину, народжену раніше строку, вбивають. Мисливці ділять здобич на все плем'я. Кладовищ у них немає. Раніше з'їдали полонених і померлих родичів. Стариків не видно. І так ще в кількох племенах. Ми розпитували, як ховають мерців. Відповідають — "Не в землі й не в воді". У дитини з народу астмати ми бачили дерев'яну іграшку — хлопчик їде верхи на свині й гризе людську руку.

У селі народу дані українцям показали мумію воїна. Тіла там обмащують глиною, запікають на вогнищі й ховають у склепі. У племенах канібалів Микола Несправа прожив два тижні.

3165

доларів коштує переліт з України до Нової Гвінеї в один бік. Роблять три пересадки — в Дубаї, Об'єднаних Арабських Еміратах та в аеропортах Джакарта й Джайяпур в Індонезії. Подорож триває 28 год.

 

Сокиру для голови виміняли за мівіну

У дорогу Микола Несправа з друзями брали локшину швидкого приготування. Пакетики закуповували на міських базарах.

— Один папуас приніс нам якось три ананаси. Їх уживають замість води. Воду з боліт не п'ють. Стоїть, мнеться. Я протягую йому пакетик мівіни. Папуас зрадів як дитина, — згадує Несправа.

На етнографічному фестивалі в місті Вамена на локшину виміняли бойовий лук зі стрілами. Асмати за пакетик дали "пристрій для здобуття розуму". Так називають сокиру з кам'яним наконечником. Асмати виймають мозок і смажать. Тубільці знають, що локшину слід заливати окропом, але їдять тільки суху.

 

"Хіба у вашій країні одружуються із собаками?"

Тубільці Нової Гвінеї не мають законів. Будують стосунки за системою заборон — табу. Микола Несправа засвоїв три табу для туристів.

Не простягувати ноги

— Наш провідник Ісаак дуже злякався, коли сіли на лавку, витягнувши ноги. Пояснив, що поруч індонезійці. Така поза — образа для них. Усі керівні посади в Новій Гвінеї обіймають люди цієї національності. Я питав в індонезійців, чи одружуються вони з папуасками. Вони відповіли: "Хіба у вашій країні одружуються із собаками?".

Не фотографувати тубільців

— На фестивалі у Вамені я сфотографував дуже колоритного вождя. Із 100 метрів навів на нього об'єктив — і в мою ногу одразу поцілили стрілами. Гід пояснив, що папуаси бояться фотоапарата. Вважають, що знімки забирають їхню душу. У лісі могли б і вбити.

Не давати алкоголю

— Якось росіяни пригостили носильників горілкою. Папуаси згадали давні міжусобиці. Озвіріли й перебили один одного. Росіяни залишилися самі в хащах. Весь багаж покинули в джунглях. Дивом знайшли дорогу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Хлопчик їде на свині й гризе людську руку". Микола Несправа прожив два тижні з людожерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути