Ексклюзиви
пʼятниця, 14 вересня 2012 06:15

Граф пропонує туристам сто послуг

Автор: Фото: Інна ГАДЗИНСЬКА
  Після прогулянки звіринцем у маєтку польського графа Попеля гостей пригощають гамбургерами із м’ясом бізонів і смаженими на грилі ковбасками
Після прогулянки звіринцем у маєтку польського графа Попеля гостей пригощають гамбургерами із м’ясом бізонів і смаженими на грилі ковбасками

У середині літа кукурудза в маєтку 72-річного Яна Марчіна Попеля сягає майже метра заввишки. У цей час у польському селі Курозвенки відкривається щорічний польовий лабіринт. Ідею пускати туристів блукати в кукурудзі граф Попель, нащадок давнього роду, власник палацу та кількох гектарів землі навколо, запозичив у Франції. Мріє також про лабіринт із соняшників. Але каже, клімат Польщі для них не годиться.

Вхід до лабіринту коштує 18 грн. Візерунок можна розгледіти з висоти принаймні 300 м. Цього року він був у дусі Євро-2012. У кукурудзі можна проблукати й годину, хоча правильний маршрут завдовжки 1 км. Цей атракціон працює з липня до жовтня — доки не зберуть урожай.

Палац Попелів, зведений 1400 року, простояв руїною більшу частину ХХ ст. 1991-го Ян Марчін Попель викупив маєток у родича, забрав дружину-норвежку з вісьмома дітьми із Гондурасу, де торгував сухофруктами, і повернувся до Польщі.

Сім'я звела неподалік одноповерховий будинок під хвилястим черепичним дахом. Якщо господар удома — на подвір'ї стоїть стара бордова "тойота".

Яна Марчіна часто можна зустріти біля палацу. Приязний сивий чоловік у старих джинсах та светрі часом підходить до екскурсійних груп. Питає, чи сподобалося.

12 років тому до маєтку завезли з Бельгії американських бізонів. Зараз їх при садибі живе кількадесят. Приїжджих возять на пасовисько трактором із довгим причепом та дерев'яними лавами всередині. Тварини на туристів не реагують — звикли. Роздивитися їх можна з відстані кількох метрів, але виходити з трактора не дозволяють. Поїздка називається бізон-сафарі, квиток коштує 6 злотих — 15 грн.

У місцевому звіринці тримають страусів, лам, оленів, диких свиней, віслюків та з десяток різновидів диких птахів. У ресторані за 10 злотих можна скуштувати бізон-бургерів.

Головна бізнесова ідея графа Попеля — запропонувати людям 100 послуг по 5-10 злотих замість однієї за 500. На території маєтку можна покататися на конях, велосипедах, квадроциклах, зробити фото на плюшевому бізоні. Також — пограти у пейнтбол, більярд, теніс, пошукати стародавні скарби і влаштувати перегони свиней.

У вихідні в палаці гуляють весілля у старовинному стилі. Є каплиця, де можна обвінчатися, бенкетна і танцювальна зали, готель. Огляд галерей та підвалів — одна з місцевих розваг. Крім сімейних реліквій, там зберігається чимало старовинних цінностей: посуд, ікони, годинники. Є також кілька колекцій картин знаних польських художників.

Курозвенки розташовані на півдорозі між Краковом та Любліном.  Туди можна дістатись авто. Якщо їхати з Кракова до Львова, треба зробити 100 км гаку.

Зараз ви читаєте новину «Граф пропонує туристам сто послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути