— Люблю подорожі на підприємства, — говорить аспірант зі Львова 21-річний Володимир Конопка. — Був на текстильному підприємстві, на пивзаводі. Там розказали, що раніше пиво заїдали шніциками — канапками з сиром чи оселедцем.
О 9.45 в п'ятницю навпроти головного входу до кавової фабрики у Львові збирається група туристів. Тут роблять мелену та розчинну каву, напої на основі ячменю та цикорію. Екскурсія безкоштовна, триває 3 год. При вході видають одноразові халати та шапки.
— Розчинну каву придумали американці для своїх солдатів, — каже заступник директора з виробництва Ігор Бирка, 49 років. — Вона має вдвічі більше кофеїну.
Спершу ведуть у цех, де обсмажують зелені зерна. Аромат різко б'є в ніс. В іншому цеху зерна подрібнюють на порошок, роблять розчинну та гранульовану каву.
Складське приміщення — прохолодне, закладене мішками в кілька ярусів. Тут зберігають 20 сортів кави.
— Сорт ґватемала має присмак диму, — говорить гід, розкриваючи мішок із зернами. — А смак робусти не зникає навіть, коли долити вершків чи молока. У сорту кенія найбільші зерна, він кислуватий.
Перед тим як пити каву, її радять понюхати. Залишити один ковток, аби охолонув. Тоді смак буде зовсім інший.
— Від аромату крутиться в голові, — каже Ілона Ляшенко. — Три години — трохи задовго.
У Львові також проводять екскурсію в майстерню шоколаду. Триває вона 15 хв., коштує 5 грн. Вироби куштують за окрему плату. Діти до 6 років виливають різні шоколадні фігури, потім забирають їх. Ціна екскурсії з майстер-класом — 70 грн.
Коментарі