четвер, 10 квітня 2008 15:37

Дубовий ліс виганяє з людини злих духів

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащанка щотижня приїжджає в село Мельники Чигиринського району на Черкащині набрати води з джерела Дзюркало. У ній міститься багато срібла
Черкащанка щотижня приїжджає в село Мельники Чигиринського району на Черкащині набрати води з джерела Дзюркало. У ній міститься багато срібла

На території двох районів Черкащини — Чигиринського та Кам"янського — розташоване лісове урочище Холодний Яр. На площі 6804 га є понад 150 унікальних археологічних, історичних та наукових об"єктів.

Із траси Черкаси—Чигирин за вказівником Іллінська церква та усипальниця Богдана Хмельницького треба повернути праворуч. До найбільших пам"яток Холодного Яру — Мотронинського монастиря і дуба Максима Залізняка — їхати через села Медведівка, Мельники, Кресельці.

— Раніше там стояв вказівник до Медведівки. Тепер автодорожна служба прибрала. Я вже стільки їх просив поновити, та марно. А люди не знають, де медведівський поворот. Може, після публікації справа зрушиться, — розчаровано каже завідувач філіалу "Холодний Яр" національного історико-культурного заповідника "Чигирин" 45-річний Богдан Легоняк.

Територія Холодного Яру порізана балками і глибокими ярами. Вони оточені річкою Тясмин. По балках протікають понад 30 джерел та струмків. Кожне урочище, балка, поле, лісок, річечка і струмок мають назву. Найглибша і найдовша балка називається Холодним Яром. Є яри Кириківський, Святий, Чорний, Січовий, Гайдамацький, Циганський, Поташний, Гадючий, Червоний.

— За легендою, в часи монголо-татарської навали тут поселилася Меланка Холодна разом з односельцями. Від цього й пішла назва. Хоч є інша версія — у ярах завжди на кілька градусів холодніше, — пояснює Легоняк.

Одна з найбільших пам"яток — Мотронинський монастир, заснований у XI ст. Нині там діє Троїцька церква. Під монастирем збереглися підземні ходи, печери, де жили ченці, підземні церкви.

За словами Богдана Легоняка, у монастирі певний час жив Максим Залізняк. Саме у Холодному Яру зародилося одне з найбільших повстань — Коліївщина 1768 року. Спочатку ним керував Йосип Шелест, а згодом — Максим Залізняк, родом із цих країв.

Це місце має зв"язок із космосом

Біля Креселецького лісництва позначено місце, де був гайдамацький склик. На великому дубові висів кашоварний казан 1,5 метра у діаметрі. По ньому били довбнею, і звук було чути на 10 км. Дерево не збереглося, казан забрали в історичний музей Києва. На його місці стоїть казан із граніту. Неподалік є став, у якому гайдамацькі загони перед повстанням освятили зброю і відправили молебень на добру справу.

— Під Білою Церквою військо Максима Залізняка зустріло російське. Півтори тисячі козаків загинули в битві, ще півтори — закатували. Максима російський уряд хотів стратити. Покарання замінили на довічну каторгу і биття канчуками. Йому вирвали ніздрі, відрізали вуха і поставили на чолі тавро. Залізняк тікав. Що з ним було потім — не відомо. Після придушення повстання не можна було говорити про Максима Залізняка і дітей називати таким іменем, — розказує завідувач філіалу заповідника.

Люди на честь Максима Залізняка назвали найбільший у Холодному Яру дуб. Його обхват 8,9 м, висота — 24 м. Стовбур шість раз вражали блискавиці. Під цим деревом відпочивали Богдан Хмельницький, Северин Наливайко, Павло Павлюк, Максим Залізняк, Андрій Журба, Семен Неживий, Тарас Шевченко. Старожили кажуть, що пісня "Ой чого ти, дубе, на яр похилився?" — саме про це дерево.

— Дубові нині понад 1100 років. Це найбільше дерево в Україні й одне з найбільших у Європі. Ми нещодавно ввели плату за вхід до пам"ятки — гривню. Контролюємо, щоб люди не здирали кору, — Легоняк показує обдертий стовбур.

Працівники заповідника взяли дерево під свою опіку. За допомогою альпіністів зв"язали вгорі три могутні гілки. Польські фахівці привезли спеціальний канат, який витримує навантаження до 6 т.

— У 1970-ті дуб Залізняка підживлювали дідівським методом — закопували неподалік дохлих коней. 1999-го подивитися урочище приїхала з Великої Британії Аїда Барчук,  українка за походженням. Вона дала гроші на дуб і попросила зафільмувати, куди їх витратимо. Ми купили в колгоспах дохлих корів — задарма ніхто не хотів віддавати. Викопали чотири ями вище дуба і запросили журналістів. Але була погана погода і вони не приїхали, — розказує Легоняк. Зате в газетах з"явилися вигадки. — Донька прийшла зі школи й плаче: "Тату, що ви там робите? Нам вчителька прочитала, що ви привели до дуба коня, вбили і закопали". А у всеукраїнській газеті під заголовком "Жертва тисячолітньому дубу" написали, що вбили двох коней. У московському виданні вийшло: привезли з Англії двох рисаків.

За переказами, наші предки в дубових дібровах Холодного Яру проводили обряди. Вважають, що дуб забирає негативну енергію, а заряджає позитивною.

— Сюди приїздило багато уфологів. Казали, що це місце має зв"язок із космосом. А я бачив, як у лісі виганяли диявола з людини. Жінка за 70, чоловіки 30 і 40 років  спершу були біля Мотронинського монастиря. Потім під"їхали до дуба Залізняка. Старший чоловік читав книгу, а жінка втримувала молодшого чоловіка — ним так підкидало.

Джерельною водою козаки лікували рани

Багато джерел урочища Холодний Яр вважають цілющими. Дослідження місцевих лікарів та працівників Одеського інституту курортології свідчать, що найбільше в цих місцях родонових джерел. Із переказів відомо, що козаки та гайдамаки лікували рани джерельною водою. Поблизу села Сокирне Жаботинської сільради є джерело Свята Криниця. Вода з нього вибігає бурхливо, ніби кипить, і має домішки газу. Вода  джерела Живун, що в Отаманському парку біля села Головківка Чигиринського району, ніколи не замерзає.

Зараз ви читаєте новину «Дубовий ліс виганяє з людини злих духів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути