Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2009 18:48

Для в"їзду в Європу братимуть відбитки пальців

За новим візовим кодексом у консульствах країн Шенгенської угоди тепер фотографуватимуть охочих виїхати за кордон і братимуть відбитки пальців. Документи на короткострокову візу потрібно подавати за три місяці. Через два тижні запрошуватимуть на співбесіду. У 15-денний термін приймуть рішення про візу. Вартість її не змінилася — 35 євро. Для 14 категорій людей віза безкоштовна, зокрема для близьких родичів громадян Євросоюзу, офіційних делегатів, учнів та студентів, інвалідів і тих, хто їх супроводжує, журналістів, спортсменів, науковців, дітей до 18 років.

— За новим кодексом, консульства будуть зобов"язані повідомляти причини відмови у видачі візи, — каже науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко, 36 років. — Але пояснити відмову можна й формально.

Представники громадських організацій чи спортсмени зможуть отримувати багаторазову візу від шести місяців до п"яти років.

Віз на тривале перебування із можливістю навчатися чи працювати кодекс не стосується.

— Існує чіткий перелік документів, якими людина може обґрунтувати мету поїздки. Але нічого не сказано про папери, що підтверджують матеріальний стан. Тому консульства можуть вимагати документів, які стосуються приватного життя або комерційної діяльності, — пояснює Сушко.

Для отримання візи в консульствах країн ЄС часто вимагають виписки з банківського рахунка.

— У кожній країні інший рівень життя й різні витрати на день перебування. Тому не існує мінімальної фіксованої суми, яка має бути на рахунку.

Шенгенська угода зі скасування прикордонного контролю чинна у 25 європейських державах.

Зараз ви читаєте новину «Для в"їзду в Європу братимуть відбитки пальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути