четвер, 16 квітня 2009 19:37

Благодатним вогнем на Великдень умивають обличчя

Автор: фото з сімейного архіву Олександри Тімоніної
  14-річна Олександра Тімоніна з мамою Тетяною під час першої своєї поїздки в Єрусалим 2003 року. Туристи сфотографувалися біля Стіни Плачу. У стіні Олександра залишила свою записку із проханням до Бога про  народження братика чи сестрички
14-річна Олександра Тімоніна з мамою Тетяною під час першої своєї поїздки в Єрусалим 2003 року. Туристи сфотографувалися біля Стіни Плачу. У стіні Олександра залишила свою записку із проханням до Бога про народження братика чи сестрички

"За сім днів скупалася у трьох морях", — хвалиться киянка 19-річна Олександра Тімоніна. Торік перед Великоднем жінка побувала у Єрусалимі. Уперше на Святій Землі була у 14 років.

— У місті Нетанія жили в 3-зірковому готелі за 100 метрів від Середземного моря. До води спускалися ліфтом. У Єрихоні в Палестині купалися у Мертвому морі. У Червоному не сподобалося, було брудне.

За поїздку Тімоніна заплатила $1100. Ще півтисячі витратила на харчування, екскурсії й обереги.

— Як їздила дитиною, то купалася тільки в річці Йордан, бо в Середземному морі вода була холодна, — сідає за столик у літньому кафе навпроти Михайлівського собору. З лакованої сумки дістає альбом із фотографіями. — У Йордані можна купатися тільки в довгій сорочці. У Нетанії вона коштувала 10 доларів, біля Йордану — 25. До неї додають махровий рушник і пам"ятку про те, що ти омився священними водами.

Воду з ріки не дозволяють пити і набирати з собою. Пляшечку на 300 мл продають за $4.

— У Назареті в церкві Благовіщення за 10 доларів подавали списки рідних на молитви за здоров"я. Звідти поїхали до Кани Галилейської, де Ісус зробив перше диво — перетворив воду на вино. Там багато винних магазинчиків. Пляшку вина можна купити за 5–7 доларів.

Показує фото церкви Успіння Пресвятої Богородиці у Сіоні.

— Там похована Діва Марія. Жінки приходять туди просити у Матері Божої про народження дітей. У Гетсиманський сад, де зрадили Христа, пішли на заході сонця. У церкві Моління про Чашу, яка стоїть посеред саду, купила свячену воду, єлей, хрестики.

Каже, третього дня на заході сонця приїхала до Палестини.

— Довго тримали на кордоні. Він нагадує велетенську бетонну стіну. Коли сходить перша зірка, у Палестині життя завмирає: не ходить транспорт, припиняється торгівля, жінки готують вечерю, чоловіки йдуть до синагоги. Ми одразу поїхали до Стіни плачу. Там записки з проханнями різними мовами.

Там така метушня: хтось їсть чебурек, хтось молиться

Згадує, як відмовилася їхати на віслюках до монастиря Георгія Хузевіта.

— Бедуїни, які пропонували покататися на віслюках, кричать "Таксі!" і майже силоміць усаджують тебе на тварину. Я одного відштовхнула, зате інший заставив за долар сфотографуватися в арабській шапці-арафатці.

На одному фото вона на тлі натовпу.

— Там така метушня. Хтось їсть чебурек, хтось молиться, хтось фотографується. Багато жінок приїжджає у джинсах, а треба носити довгі спідниці та хустки. Я взяла білу лляну сорочку, щоб не спалити на сонці плечі.

Тур до Ізраїлю коштує $1200 з людини на сім ночей. За проживання у 5-зірковому готелі доведеться викласти понад $1600. Лише переліт до Тель-Авіва обійдеться у близько $600.

— Можна зекономити, якщо під час відпочинку в Єгипті на день заїхати з екскурсією в Єрусалим, — радить директор із маркетингу столичної туристичної компанії  "ЕТА Юкрейн тревел" Валентина Гембік, 25 років. — Одноденна екскурсія коштуватиме приблизно 200 доларів, за дводенну з ночівлею заплатите понад 300. У вартість входить пайок із готелю, обід. Ізраїльську візу не відкриють, лише поставлять печатку в паспорт про перетин кордону. Із Шарм-ель-Шейха до Святої Землі їдуть три години, а регіон Таба узагалі на кордоні з Ізраїлем.

Найбільше туристів в Ізраїлі після Великодня. Бум очікують на травневі свята.

— Тим, хто планує відвідати Ізраїль на травневі свята, варто поквапитися, — застерігає менеджер 28-річний Павло зі столичної турфірми "Сената-Тревел". — У квітні посольство працюватиме за святковим графіком, будуть великі черги.



Куди їдуть паломники в Україні

Київ — Почаїв (2–3 дні)

Паломницький відділ парафії Миколи Святоші Української православної церкви Київського патріархату — 300 грн (транспорт, нічліг)

Паломницька служба "Софія Київська" Української православної церкви Московського патріархату — 400 грн

Туроператор "Круїз-ют" — 480 грн.

Туроператор "Альпана" — 500 грн.

Київ — Закарпаття

(монастирі у Мукачівському, Хустському, Свалявському і Тячівському районах) (5 днів)

Паломницький відділ парафії Миколи Святоші УПЦ КП — 800 грн

Паломницька служба "Путник" Свято-Воскресенського храму с. Зазим"я УПЦ МП — 900 грн

Київ — Манявський скит

(с. Манява, Івано-Франківщина) (2 дні)

Паломницький відділ парафії Миколи Святоші УПЦ КП — 450 грн (транспорт, нічліг)

Київ — Святогорськ

(Святогорська лавра)

Туроператор "Круїз-ют" — 800 грн

Київ — Чернігів

(Борисоглібський собор, Спаський собор, Антонієві печери Єлецького монастиря)

Паломницький відділ парафії Миколи Святоші УПЦ КП — 200 грн (транспорт, нічліг)

Зараз ви читаєте новину «Благодатним вогнем на Великдень умивають обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути