Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2012 05:45

Арабський шейх щовечора роздає гроші бідним

У липні побувала в Дубаї. Перед покупкою путівки зв'язалася по скайпу зі знайомою, яка рік там працює.

— Ти куди зібралася? Тут починається рамадан — місяць мусульманського посту: жодних розваг, дискотек, — казала Олександра. — Крім того, страшенна спека. Тобі не сподобається, і більше не захочеш сюди повертатися.

Попереджала, що мусульманський піст жорсткий і поширюється й на туристів. У турагенстві запропонували двотижневий відпочинок у готелі зі сніданком за 5620 гривень. Взимку за ці гроші в Еміратах можна провести лише тиждень.

Першим враженням після виходу з літака був брак повітря. О десятій вечора здалося, що потрапила в лазню.

В аеропорту жінки були одягнені у чорні паранджі, що повністю закривали тіло. Мене запросили просканувати сітківку ока. Чоловіки, що проводили цю процедуру перетину кордону, сиділи у довгих білих халатах без штанів, з чалмами на головах.

Перші два дні Дубай був такий, як я про нього чула: ввечері дискотеки, ресторани, нічні клуби з гучною музикою.

20 липня вранці — у день офіційного початку рамадану — спустилася на сніданок. У холі порожньо. Мене направили до зали, завішеної темними шторами. Це аби не дражнити харчами місцевих. Мусульманам можна їсти тільки після заходу сонця.

У перший день рамадану зустріла на пляжі розгніваних туристів із Росії та Білорусі — їх не попередили про піст.

На вулиці не можна не лише їсти, а й пити воду. Інакше поліцейський зробить зауваження, що не поважаєш їхньої релігії. Ховала пляшку з водою в сумку і смоктала через трубочку.

Якщо протягом дня зайти до місцевого кафе чи ресторану, ніхто з персоналу навіть не підійде. Тому в найближчому супермаркеті купувала моцарелу, морепродукти, солодощі й воду. Щоб перекусити — заходила до готельного номеру. Вечеряла в місцевому ресторані. Платила зазвичай 6-15 доларів.

Із розваг, що доступні під час рамадану — дайвінг, екскурсії та сафарі. Запропонували покататися на верблюдах та сендбордах — дошках для катання по піску. Потім погодували вечерею в повній тиші. Під час посту в Дубаї дельфінарій був закритий.

На вулиці не можна не лише їсти, а й пити воду. Інакше поліцейський зробить зауваження

Зате багато магазинів під час рамадану здешевлюють товар на 70 відсотків. У мусульман заведено робити в цей період подарунки і жертвувати.

Якось помітила довгу чергу перед будинком шейха Мактума, правителя Дубаю. Поцікавилася, чого вони чекають. Виявилось, шейх під час рамадану щовечора роздає гроші бідним. У кожному супермаркеті в цей час ставлять багато скриньок для пожертв.

Ще перед поїздкою прочитала, що дівчатам не варто брати з собою відвертий одяг. Якщо вийти на вулицю у шортах чи майці, поліцейський вручить "чорну карту", в якій написано і зображено, як повинна вбиратися жінка.

Бачила, коли дівчата з Білорусі у коротеньких шортах і з оголеними спинами йшли містом, біля них зупинялися автомобілі. Чоловіки наперебій питали, скільки коштує. Простягали візитівки зі словами: "Передзвони мені, дівчинко".

Зараз ви читаєте новину «Арабський шейх щовечора роздає гроші бідним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути