Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2008 16:30

Яблуня-колонія лікує від похмілля

Автор: фото: Геннадій Куриленко
  Діти з міста Кролевець на Сумщині роздивляються яблуню-колонію і надмогильну плиту князеві Мещерському
Діти з міста Кролевець на Сумщині роздивляються яблуню-колонію і надмогильну плиту князеві Мещерському

У місті Кролевець на Сумщині росте яблуня-колонія. Дереву 220 років, воно має сім стовбурів і десятки вкорінених гілок. Коли стовбур відмирає, його віти опускаються та приростають до землі. Раз на рік плодоносить ліва половина дерева, наступного року — права.

Поряд із деревом 1959-го будували школу та знайшли надмогильну плиту: "Князь Петр Сергеев, сын Мещерский родился 1780 августа 24, умер 1848 февраля 18 от роду 68 лет.". Щоб не заважала будівництву, плиту перенесли під дерево.

— Через покручені стовбури місцеві називають яблуню крученою, — розповідає директор станції юннатів Юрій Карбан, 47 років. — Вважають, що дерево сумує за князем Мещерським, тому й гнеться до землі. Думали, що воно випромінює негатив, але біоенергетики довели, що енергія яблуні омолоджує людей. Після цього місцеві влаштували до дерева паломництво — рвали молодильні яблука.

Сільські пияки стверджують, що після випитої під яблунею горілки на ранок не болить голова. Якщо постояти, притулившись до стовбура, минаються болі в спині.

Радіація тут у нормі

— Наукового пояснення феномену кролевецької яблуні-колонії немає. Досліджували й саджанці, й ґрунти — нічого особливого. І радіація тут у нормі, — каже Карбан. — Багато років ентузіасти намагаються виростити яблуню із пагонців і насіння колонії, але ростуть звичайні яблуні.

Із 1998 року яблуню-колонію охороняє закон. Подивитися на неї приїжджають із Голландії, Туреччини, Фінляндії, Білорусі, Росії.

Як доїхати?

Автотранспортом по магістралі Київ–Москва, далі на село Реутинці, через мікрорайон Андріївку. Там питати станцію юннатів, поблизу школи N6. До Кролевця також їде електричка підвищеної комфортності Київ–Шостка або звичайні — Київ–Хутір Михайлівський. Потім іти 15 хв. пішки через залізничні колії.

Зараз ви читаєте новину «Яблуня-колонія лікує від похмілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути