четвер, 28 листопада 2013 16:01
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Екс-народний депутат

"Євромайдан жорстоко розженуть, якщо він становитиме загрозу Януковичу"

Уряд розпорядився призупинити процес підготовки до укладення угоди про асоціацію з Євросоюзом. Кабмін мотивував це необхідністю розвитку економічних відносин з Росією та СНД. Вже ввечері того ж дня обурені рішенням уряду люди зібралися на Майдані Незалежності в Києві. Через три дні вони провели масштабну акцію на Європейській площі. Люди надалі продовжують протестувати.

Саміт "Східного партнерства" пройде в литовському Вільнюсі 28-29 листопада. Україна сподівається підписати на ньому асоціацію з Європейським Союзом.

Хто такий Азаров, щоб відмовлятися від євроінтеграції України. Людина навіть з папірця все читає, і не лише тому що не знає мови, а тому що він нічого не вирішує. Він і урядом по суті не керує. Тому це рішення є одноосібним - а саме президента Віктора Януковича, а Азаров просто виконав свою функцію.

Не вірно казати, що це призупинення, це припинення євроінтеграції. Фактично це розворот в напрямку Російської Федерації. Янукович мріє зараз зберегти нейтралітет, можливо навіть на певний час ізоляціонізм. А далі він намагатиметься торгуватися із Євросоюзом, і старатиметься домовитись з Москвою, що є повним безглуздям.

Янукович не лише відверто підставив європейських політиків, але й виявився відвертим брехуном: говорив одні речі, а робив інші. Ця безвідповідальна людина стала "руконеподаваєма".

Варто зауважити, що українська влада боїться застосовувати європейські правила гри. Там вони цивілізовані. Тому з Януковичем розмови про відновлення діяльності в напрямку євроінтеграції України просто не може бути за жодних обставин.

Тобто поки не зміниться президент, ніхто не вестиме переговори з Україною. Стратегії вже немає, бо коли в Україні більше 50% населення зацікавлені в євроінтеграції, і коли майже половина електорату Партії регіонів за ЄС, то зривати Угоду - повне безглуздя. Основна проблема не в тому що Янукович зробив, а як.

Ми всі думали, що для президента основний фактор загрози є Тимошенко, проте він її не боїться. Насправді мова йшла про реальні гроші. Як сказав Портніков: "Дешевої диктатури не буває. Вона потребує великих грошей". Він хотів отримати кошти, які можна було би виводити в будь-який напрямок, а не той, який регламентується їхнім цільовим призначенням. Тобто сума в 10 мільярдів доларів хабара виходить дуже реалістичною.

Загалом, Європа не скоро ще повернеться до теми Україна, але вона розуміє, що все ж таки з нами треба мати справу. Не зважаючи на те, що це великі збитки, все одно треба йти на це.

А щодо Росії, то спочатку вони трохи знизять ціну на газ, а потім ці поблажки через півроку зникнуть. Вони до почату літа знову почнуть закручувати гайки. РФ вимагатиме повного приєднання до СНД, МС, Євроазійського економічного співтовариства. Тоді почнеться пекло.

Дійсно, українці зараз протестують, але страшний гріх Ющенка в тому, що він зробив все можливе, щоби не відбулось повторення Майдану. Окрім того, режим влади, яку створив Янукович є набагато жорсткішим від того, що свого часу створив Кучма. Якщо "євромайдан" почне створювати якусь загрозу для Януковича, то його розженуть в найжорстокіший спосіб. Треба усвідомити, що можна і треба вийти на вулицю, але наслідки цього будуть в дуже далекій перспективі.

Зараз ви читаєте новину «"Євромайдан жорстоко розженуть, якщо він становитиме загрозу Януковичу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути