Ексклюзиви
четвер, 14 березня 2013 12:52
Тарас Березовець
Тарас Березовець
Тарас Березовець

Кличко знав, що опозиція не погодиться висувати Володимира у мери Києва

У ЗМІ з'явилася інформація, що лідер партії УДАР Віталій Кличко запропонував свого молодшого брата Володимира Кличка в якості єдиного кандидата від опозиції на виборах мера Києва. В УДАРі відмовляються це коментувати. Інформацію про те, що в УДАРі запропонували іншу кандидатуру замість Віталія Кличка підтвердив і Арсеній Яценюк. Однак він не уточнив, кого саме пропонують парнери.

Я дивився на обличчя Яценюка і Тягнибока, коли говорили про кандидатуру від УДАРу на посаду мера. Розумію їхній подив і розпач, бо з цим "щастям" саме їм ще доведеться розбиратися. Адже вони ж наче декларують спільність позиції і їм сьогодні дуже невигідно критикувати за будь-що Кличка. І буде надзвичайно важко вийти із тієї ситуації, в яку Віталій Кличко поставив сьогодні партнерів по опозиції. Адже їм тепер доведеться пояснити киянам, чому буде Кличко, але з іншим іменем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко обговорив у США санкції проти українських посадовців

Віталій Кличко із самого початку не збирався йти на мера і шукав варіант, як цього уникнути. Але ж були й інші, більш делікатні способи вийти із цієї ситуації. Наприклад, можна було заявити: "Так, я погоджуюся йти мером, але лише з умовою формування єдиного опозиційного списка. Тому що я, як майбутній мер, хочу мати свою більшість, тому має бути не три списки опозиційних сил, а один". Ясно, що на таку пропозицію ані Яценюк, ані Тягнибок ніколи б не погодилися, і Кличко міг цим скористатися, сказавши: "Ну от, бачте, вони не хочуть домовлятися, тому я не можу йти на вибори".

Кличко міг би висунути на вибори мера Києва іншу кандидатуру, якогось більш відомого соратника по опозиції, навіть того самого Віктора Чумака, як єдиного мажоритарника від УДАРу, який переміг у Києві. Так, цю кандидатуру все рівно не затвердили б, але виглядало це все рівно краще. Натомість Кличко обрав, мабуть, найгірший варіант з усіх.

Що робити в цій ситуації опозиції? Ясно, що Володимир Кличко не буде балотуватися на мери Києва. Більше того, не факт, що він навіть дав на це згоду. Його старший брат вносив цю пропозицію, розуміючи, що ані "Батьківщина", ані "Свобода" на такий крок не погодяться. Звісно, що Кличко хотів би, щоби на виборах мера Києва переміг опозиційний кандидат, але обрав досить невдалу форму висловлення своєї позиції.

Що це означатиме у підсумку? Не варто розглядати фантастичні варіанти, що на вибори мера столиці піде Яценюк чи Тягнибок, бо вони цього робити не будуть. Тому їм доведеться обирати між іншими кандидатурами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На мери Києва замість Віталія хочуть висунути Володимира Кличка?

Сьогодні наступні за рейтингом після Кличка кандидатури від опозиційних сил — це Микола Томенко і Петро Порошенко. Обидва є людьми не чужими до опозиційного табору. Інша річ, що у Порошенка вже готова і матеріальна база, і медіа-холдінг — 5 канал, газети. До виборів він підготовлений більше, ніж Томенко. І у нього були б всі шанси у протистоянні із Олександром Поповим.

Однак, після таких суперечок і неузгодженостей, ставлення киян буде негативним до всіх. І у підсумку програють всі опозиційні сили. Київські виборці вже втомилися від цього, і тому свої рейтинги втратять всі.

Найгірший варіант, який може статися з опозицією — що взагалі у них не буде погодженого опозиційного кандидата. Тоді на вибори підуть декілька людей, які позиціонуватимуть себе як опозиційні — Порошенко, Катеринчук, Ляшко, можливо Кириленко, можливо Кужель, можливо Гриценко. І тоді, в результаті, буде зрозуміло, що жоден з них не виграє. У підсумку це завершиться тим, що виграє представник Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Кличко знав, що опозиція не погодиться висувати Володимира у мери Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути