Ексклюзиви
пʼятниця, 20 грудня 2019 05:20

"Зоря" прогресує найшвидше

15 грудня завершилася перша частина чемпіонату України з футболу у прем'єр-лізі. Виступ команд аналізує колишній тренер тернопільської "Ниви" 60-річний Ігор Яворський.

— "Шахтар" — найкраща команда України, — каже Ігор Петрович. — У ньому ніби й зміна поколінь — старі лідери втрачають з кожним днем. Але ні в кого немає сумнівів, що саме "Шахтар" має бути на першій сходинці. Все відбувається плавно — відхід колишніх провідних гравців, поява нових. Навесні "Шахтар" буде ще сильніший — молодь прогресує. Єдина невдача — невихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Але це прогнозовано. Якщо збережуть свою молодь — наступного року вийдуть із групи без варіантів.

"Динамо" — розчарування футбольного року. Таке враження, якби сюди прийшов тренер Хосеп Гвардіола, то й він провалився б. Більшість легіонерів треба відправити до тернопільської "Ниви". Щоб вони побачили, яким може бути футбольне життя. Їхній клас — низький. Бажання грати — ще менше. Не знаю, що буде навесні. Зараз стійке враження, що рівню клубу відповідають від сили три-чотири виконавці. Решта — просто баласт.

На відміну від "Динамо", "Зоря" грає у футбол і отримує від цього задоволення. Тренер Віктор Скрипник прийшов улітку. Не став ламати все, що до цього створював попередник Юрій Вернидуб. Звісно, додав кілька тактичних ходів. "Зоря" найшвидше прогресує в українському футболі. Якщо криза в "Динамо" затягнеться — це перший претендент на звання "другої сили".

"Десна" — типово тренерська команда без зірок. Але дисципліна тут — на найвищому рівні. Жодної розхлябаності чи нехлюйства. Нагадує механізм, відлагоджений до деталей. Знімаю капелюха перед тренером Олександром Рябоконем. Фізична форма, тактичні новації — все має місце. Трохи більше класу гравців — і можна замахнутися на медалі.

"Олександрія" боролася на два фронти й не провалила жодного матчу. За минулий рік прогрес вражаючий. І не тільки в колективу, а й в окремих виконавців. Гляньте, як виріс Кирило Ковалець. У Лізі Європи в "Олександрії" не тремтіли коліна. Вона змусила себе поважати. Клуб мужніє на очах.

"Маріуполь" — сіра команда, з якої намагається щось зробити непоганий тренер. Переважно невиразні матчі чергуються з кількома посередніми. Основна проблема — відсутність лідерів. Бувають поєдинки, де можуть зачепитися й урятувати гру. Але нікому потягти, немає вольового лідера.

"Колосу" важко, бо команда щойно прийшла з першої ліги. Таке враження, що бореться до другого пропущеного м'яча. Далі може розсипатися. Кілька зустрічей програні безвольно.

"Дніпро-1" вирішив поставити експеримент: чи можна складом із першої ліги пробитися в ­топ-6 прем'єр-ліги. Схоже, відповідь отримав і зробив висновки. Команда має тренерську думку, тактику й намагається гнути свою лінію в кожному матчі. Це похвально, але малопродуктивно. Багато орендованих гравців. Їх важко налаштувати битися за "Дніпро", бо в будь-який момент можуть перейти до іншого клубу.

"Олімпік" — протилежність "Колоса". Першу частину провалив і, здавалося, зовсім зникне. Але поміняли тренера й команда здобула 18 очок. В жодному матчі з приходом наставника Вісенте Гомеса не розвалилася. Боролася до кінця. А це явна ознака, що клуб прогресуватиме й далі.

"Львів" — як поштова станція, куди на вогник збігаються погрітися. Пересиділи момент — і гайда далі. Та ще й під впливом "Карпат" заходилися змінювати тренерів. Добре, що зупинилися.

"Ворскла" багато говорила про свій стабільний фінансовий стан, але футболісти не хочуть туди йти. Треба думати, як змінити ситуацію. Прихід тренера Юрія Максимова — плюс. Прогрес має набути стабільності.

"Карпати" — історія українського футболу. Не хочу вдаватися в їхні фінансові проблеми. У такій ситуації є старий і безвідмовний метод — набрати 95 відсотків складу із власних виконавців і спробувати переломити ситуацію.

Футбол. Ліга чемпіонів 2019/2020

1/8 фіналу

18 лютого, вівторок

"Боруссія", Дортмунд, Німеччина — "Парі Сен-Жермен", Париж, Франція; "Атлетико", Мадрид, Іспанія — "Ліверпуль", Англія

Повторні матчі ці пари команд проведуть 11 березня, у середу

19 лютого, середа

"Аталанта", Бергамо, Італія — "­Валенсія", Іспанія; "Тоттенхем", Лондон, Англія — "Лейпциг", Німеччина

Повторні матчі ці пари команд проведуть 10 березня, у вівторок

25 лютого, вівторок

"Наполі", Неаполь, Італія — "Барселона", Іспанія; "Челсі", Лондон, Англія — "Баварія", Мюнхен, Німеччина

Повторні матчі ці пари команд проведуть 18 березня, у середу

26 лютого, середа

"Ліон", Франція — "Ювентус", Турин, Італія; "Реал", Мадрид, Іспанія — "Манчестер Сіті", Англія

Повторні матчі ці пари команд проведуть 17 березня, у вівторок

Примітка: всі поєдинки почнуться о 22:00 за київським часом

Ліга Європи 2019/2020

1/16 фіналу. Перший матч

20 лютого, четвер

19:55 "Шахтар", Донецьк, Україна — "Бенфіка", Лісабон, Португалія

Повторний матч відбудеться 27 лютого, у четвер, почнеться о 22:00 за київським часом

Зараз ви читаєте новину «"Зоря" прогресує найшвидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути