Ексклюзиви
пʼятниця, 13 листопада 2015 06:05

"Збірна України не вміє ризикувати"

Автор: ФОТО: REUTERS
  Захисник збірної України В’ячеслав Шевчук проти французького півзахисника Матье Вальбуена (№8) у стиковому матчі Франція — Україна за право зіграти на Кубку світу-2014. 19 листопада 2013 року Франція перемогла — 3:0 після київської поразки 0:2 і стала переможцем протистояння
Захисник збірної України В’ячеслав Шевчук проти французького півзахисника Матье Вальбуена (№8) у стиковому матчі Франція — Україна за право зіграти на Кубку світу-2014. 19 листопада 2013 року Франція перемогла — 3:0 після київської поразки 0:2 і стала переможцем протистояння

Збірна України п'ять разів грала у стикових матчах і щоразу поступалася супернику. 1997 року ми програли хорватам, 1999-го — словенцям, 2001-го — німцям, 2009-го — грекам, 2013-го — французам.

— Програш хорватам зрозумілий, — каже тренер Олег Федорчук, 54 роки. — Ми довго запрягали і як слід ще не наладили своє футбольне господарство. Були періоди, коли "динамівців" не брали до збірної, а коли — "гірників". А хорвати були на піку своїх можливостей. 1998-го їхня збірна посіла третє місце на Кубку світу у Франції. Об'єктивно, вони були сильніші. Згодом наші скаржилися на норвезького арбітра, який не зарахував чистий гол Косовського, але ж не треба забувати, що він зарахував гол Шевченка, забитий з положення "поза грою". Загалом ми виглядали добре на фоні Шукера, Бобана, Просінечкі й Бокшича.

Програш словенцям 1999 року — нещасний випадок. Ми були сильнішими, але недооцінили суперника. Думали, що він вийде приреченим. А словенці ризикнули й були винагороджені. Плюс грубо помилився Шовковський. До того ж супернику ще й щастило. Забили гол після рикошету. Додайте сюди сніг і негоду, що не дозволили зіграти на швидкості. Але нашим явно не вистачило характеру. В останні 25 хвилин ми не створили жодної реальної загрози.

Німцям програли без варіантів?

— Що вам сказати? Машина. Суперник контролював матч у Києві, а в Дортмунді розчавив нас — 4:1. Не було жодного шансу.

Але греків могли перемогти?

— Оцей програш — найганебніший (0:0 у Афінах, 0:1 у Донецьку. — "ГПУ"). Ми намагалися грати від оборони проти збірної, яка давно минула свій пік. У відборі перемогли в окремому матчі англійців, а тут злякалися греків. Навіть проти словенців мали вдалі періоди, а тут нічого не було. Нічого згадати. Хіба порожню "Донбас Арену", глядачі якої не хотіли нас підтримувати. Та збірна для мене — футбольний імпотент.

Франція позаторік приїхала до Києва грати на нічию. У першому таймі навіть виглядала переконливіше. Та після перерви наші несподівано для суперника завелися. Забили два м'ячі, а могли й третій. У Парижі вже суперник увімкнув п'яту швидкість. Наші тренери не провели ротації. Емоційно українці були вихолощені після домашньої перемоги плюс забракло фізичної свіжості. До 33-ї хвилини французи вели 2:0, і долю протистояння було вирішено.

Чого бракує збірній України у стикових зустрічах?

— Характеру. Якщо матч складається не на нашу користь, швидко в'янемо й не чинимо опору. Не вміємо ризикувати. Так, як 1993-го болгари. Обіграли в Парижі Францію, поїхали замість неї на Кубок світу і дійшли до півфіналу.

Зараз ви читаєте новину «"Збірна України не вміє ризикувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути