четвер, 23 січня 2020 00:15

Повернення "Ліверпуля"

На початку 1970-х дитяча команда мого рідного міста Рівного поїхала на міжнародний футбольний турнір до Ленінграда. Один із гравців молодшої вікової групи привіз звідти червону футболку. Її отримав навзамін після матчу від учасника дитячої команди "Ліверпуля". Зовні ця футболка нічим особливим не відрізнялась. Проте її власник, який у 1990-ті став бізнесменом, примудрився продати комусь цю футболку за тридцять рублів, шалені на той час для нас, школярів, гроші.

А потім були два десятиліття ліверпульського "царювання" у чемпіонаті Англії. За ним ми тоді слідкували завдяки кільком рядкам у радянській пресі, а також статтям, фотознімкам і таблицям із чеських та польських видань, що вільно продавали в газетних кіосках Рівного.

Лише у 1990-ті перегляд ігор "Ліверпуля" по телевізору став для нас доступним. І саме тоді легендарна команда припинила перемагати у чемпіонаті Англії. Це триває вже 30 років. Упевнений, точно припиниться навесні. Не зупинятимусь на нинішній грі "Ліверпуля" — усі охочі можуть її побачити щотижня. Приділю увагу тому, що ці довгі 30 років без титулу команда залишалася предметом уболівання мільйонів фанатів.

Колись мені самому довелося відчути магнетизм стадіону "Енфілд Роуд", де грає "Ліверпуль". З того часу маю шалену до того "Ліверпуля" за­здрість. Заздрю команді. Вона знає, що ніколи не залишиться сама, як співають переповнені трибуни перед кожним матчем. Заздрю тим щасливчикам, які мають абонементи на ту співочу трибуну. Заздрю із напівпорожнього київського стадіону, де нечисленні останнім часом глядачі кричать "ганьба" моєму рідному "Динамо".

Переконаний, "Ліверпуль" повернувся на вершину не лише через гроші інвесторів. Не тільки через талант нинішнього тренера Юргена Клоппа, що вивів гру команди на високий рівень. Зробив її "машиною для здобуття очок", як казали у 1970-ті про наше "Динамо". Все це, звісно, важливо. Але головне — "Ліверпуль" грає для своїх уболівальників, які ніколи не зрадять. І тому не міг не повернутися на вершину. Повернутися формально, бо насправді для згаданих уже фанатів "Ліверпуль" на вершині був і буде ­завжди.

Зараз ви читаєте новину «Повернення "Ліверпуля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути