середа, 07 березня 2007 19:30

Суркіс уладнав польський скандал

Автор: фото: Володимир СІНДЄЄВ
  Григорій Суркіс заздалегідь попередив Платіні, що голосуватиме за Йоханссона
Григорій Суркіс заздалегідь попередив Платіні, що голосуватиме за Йоханссона

У вівторок президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, 57 років, спілкувався із журналістами. Було це у Будинку футболу. Перш ніж потрапити до конференц-зали, журналістам пропонували завітати до кафе і підкріпитися чаєм, кавою та тістечками.

Суркіс з"явився у залі на 10 хв. пізніше анонсованого часу. Був у світло-синьому костюмі з рожевою краваткою. Мав вигляд втомленої, але задоволеної собою людини.

— Днями я був у Польщі. Разом із представником президента України Олександром Чалим та Послом Україні в цій країні Олександром Моциком мав зустріч із президентом Польщі Лехом Качинським. Зустрічався з ним і президент Міжнародної футбольної федерації Зепп Блаттер, — тихим, розміреним голосом починає Суркіс. — Спільними зусиллями нам вдалося переконати Качинського скасувати постанову спортивного міністра Польщі Томаша Ліпеца. Він із власної ініціативи зняв голову футбольного союзу Михала Лісткевича і зробив його наступником Анджея Руско. Ліпец мав на це право з огляду на польські закони про спорт, але порушив домовленість не втручатися у футбольні справи країни, яку було досягнуто торік 16 жовтня в Цюріху. Якби цього не сталося. Наші шанси спільно прийняти фінальну частину чемпіонату Європи-2012 були б рівні нулю. Колеги, члени виконкому європейської футбольної Федерації (УЄФА), відверто мені про це говорили. Тепер наші позиції зміцнилися, і 17–18 квітня на виконкомі УЄФА в Кардіффі можемо розраховувати на перемогу.

Сьогодні Україну у вищих футбольних ешелонах представляю я, а не Сафіуллін

Окрім України та Польщі, за Євро-2012 спільно змагаються Хорватія та Угорщина, а також Італія. Суркіса просять оцінити шанси апеннінців.

— Ви знаєте, що там був скандал з "Ювентусом", до якого додалися події в Катанії, коли внаслідок агресії уболівальників загинув поліцейський. З етичного погляду, я б не хотів коментувати події у Катанії. Нам треба орієнтуватися на власні досягнення, а не дивитися на недоліки конкурентів. А досягнення є. Будуються готелі. Зупинено будівництво навколо Олімпійського стадіону столиці. Проблеми безпеки нас, на відміну від Італії, не турбують. До того ж тимчасового комісара італійської футбольної федерації Лука Панкаллі призначив Національний Олімпійський комітет країни. А це всупереч політиці ФІФА.

Якщо Україна та Польща таки здобудуть право на проведення Євро-2012, то матчі на нашій території прийматимуть чотири міста — Київ, Львів, Донецьк та Дніпропетровськ.

— Не виключено, що до них долучаться Харків та Одеса, — каже Суркіс. — У січні наступного року Київ прийме Конгрес УЄФА. На ньому можуть ухвалити рішення щодо збільшення з 16 до 24 учасників фінальної частини європейської першості. Якщо це станеться, кількість матчів зросте, і нам треба буде шість міст для їхньої організації.

На виборах президента УЄФА, які відбулися 26 січня, Григорій Суркіс підтримував шведа Леннарта Йоханссона.

Але виграв француз Мішель Платіні. Саме його позиція стане вирішальною, якщо претенденти на Євро-2012 наберуть однакову кількість голосів. Кореспондент "ГПУ" запитує президента ФФУ, чи не помститься Платіні Суркісові за підтримку його суперника на виборах керівника європейського футболу.

— Є закони моралі. Я багато років працював із Йоханссоном і впевнився в порядності та професіоналізмі цієї людини, — відповідає Суркіс. — Заздалегідь попередив Платіні, що голосуватиму за шведа. Мені відомо, що деякі колеги обіцяли Йоханссонові бути з ним, а насправді підтримали Платіні.

Рішення щодо підтримки Йоханссона Суркіс приймав сам. Віце-президент ФФУ та керівник Професійної футбольної Ліги Равіль Сафіуллін звинуватив його в тому, що той не порадився з виконкомом Національної федерації. Так як це було зроблено в Росії. Слова керівника ПФЛ Суркіс коментує так:

— Сьогодні Україну у вищих футбольних ешелонах представляю я, а не Сафіуллін.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс уладнав польський скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути