вівторок, 11 вересня 2018 00:50

Серію пенальті та суддів на лінії ввели 1891 року

Автор: REUTERS
  Турецький арбітр Джунейт Чакир показує червону картку гравцеві англійського ”Манчестер Юнайтед” Луїшу Нані. Той високо підняв ногу і влучив у груди футболісту іспанського ”Реала” Альваро Арбелоа. Червону картку вважали занадто суворим покаранням, жовту — м’яким. 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, матч відбувся 5 березня 2013 року
Турецький арбітр Джунейт Чакир показує червону картку гравцеві англійського ”Манчестер Юнайтед” Луїшу Нані. Той високо підняв ногу і влучив у груди футболісту іспанського ”Реала” Альваро Арбелоа. Червону картку вважали занадто суворим покаранням, жовту — м’яким. 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, матч відбувся 5 березня 2013 року

Тренери провідних клубів нашого континенту звернулися до Союзу європейських футбольних асоціацій з проханням скасувати правило виїзного голу. У двораундових стикових матчах воно дає перевагу тій команді, яка за рівної кількості забитих м'ячів більше влучала у ворота суперника на чужому полі. УЄФА пообіцяв розглянути питання.

Уперше правила гри ввела 7 грудня 1863 року Футбольна асоціація Англії. Тепер їх встановлює Міжнародна рада футбольних асоціацій — IFAB. До неї входять вісім представників Міжнародної федерації (ФІФА) та по одному від асоціацій Англії, Вельсу, Шотландії та Північної Ірландії.

Жодну зміну затверджують швидко. ФІФА вносить свої пропозиції на розгляд. Потім випробує нововведення. Якщо зміна всіх задовольняє, на засіданні IFAB ухвалюють позитивне рішення.

Перша зміна правил відбулася 1871 року. Тоді голкіперові дозволили грати руками в межах воротарського майданчика. Раніше ворота захищав гравець, який був до них найближчим у момент атаки суперника. Ще за рік з'явилися кутові удари. 1874-го організатори побачили, що ніяк не можуть покарати грубіянів. Дозволили судді вилучати їх із поля.

Те десятиліття взагалі було багатим на вдосконалення — 1875 року з'явилася поперечина воріт. 1877-го вирішили грати 90 хв. До того час матчу був нефіксований. Могли грати до моменту, доки одна з команд першою не заб'є певної кількості м'ячів.

1891-го ввели пенальті. Також на ворота стали чіпляти сітку.

Одночасно з'явилися судді на лінії, а головному дозволили працювати в полі, а не свистіти з трибуни. 1903 року голкіпери отримали право грати руками в межах усього карного майданчика, а не тільки у воротарському.

Згодом настала найтриваліша пауза у змінах правил. Лише 1929-го воротареві під час пробиття пенальті заборонили рухатися в напрямку до м'яча. Голкіпер повинен залишатися на лінії аж до удару. 1939 року номери на футболках гравців стали обов'язковими. Після Кубка світу у Швеції-1958 дозволили міняти травмованих гравців: голкіпера й одного з польових.

1965-го УЄФА спеціально для єврокубків увело правило виїзного голу. На Кубку світу-1970 вперше застосували жовті й червоні картки. 1990 року змінили правило положення поза грою. За новим тлумаченням гравця, який перебуває на одній лінії з суперником, не вважають у положенні поза грою. 1992-го голкіперам заборонили брати в руки м'яч, який відкидає йому свій гравець. 1995 року дозволили проводити по три заміни за матч. Цього літа на Кубку світу арбітри могли ухвалювати рішення за допомогою відеоповторів.

4 заміни можна було використати тренерам під час Кубка світу-2018. Четверту дозволяли провести тільки в додатковий час у матчах на виліт.

Футбольний м'яч має важити 450 грамів

Висота воріт — 2 м 44 см

Ширина — 7 м 32 см

Розмір футбольного поля — від 90 м до 120 м завдовжки, 45–90 м — завшир­шки.

Зараз ви читаєте новину «Серію пенальті та суддів на лінії ввели 1891 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути