Ексклюзиви
середа, 14 березня 2007 16:29

"Шахтар" гратиме на нічию

Cьогодні в Донецьку відбудеться повторний матч 1/8 фіналу Кубка УЄФА. На РСК "Олімпійський" чемпіон України "Шахтар" прийматиме діючого володаря трофея іспанську "Севілью". Поєдинок розпочнеться о 20.30 за київським часом і транслюватиметься наживо ТРК "Україна". Судитиме його уродженець італійського Барі Джанлука Папареста, 37 років.

Останні три сезони "Шахтар" незмінно бере участь у матчах плей-офф Кубка УЄФА. Жодній українській команді не вдалося  пройти до чвертьфінальної стадії цього турніру. Не таланило й радянським командам. Вони вигравали Кубок кубків, доходили до півфіналу Кубка/Ліги чемпіонів, але далі чвертьфіналу Кубка УЄФА не просувалися. Пояснювали це кількома причинами: по-перше, представники провідних європейських чемпіонатів виставляли в турнірі по чотири мотивовані на виграш призу команди. По-друге, в Кубку УЄФА треба було долати на один відбірний раунд більше, ніж у Кубку чемпіонів та Кубку кубків.

Кубок європейських чемпіонів завжди був престижнішим турніром, ніж Кубок кубків та Кубок УЕФА, але не перешкоджав їм розвиватися. З появою 1991 року Ліги чемпіонів, а особливо з її розширенням, коли з 1997-го провідні футбольні країни могли виставляти в Лізі по дві команди, а з 1999-го — по чотири, ситуація змінилася. Спочатку Ліга чемпіонів поглинула Кубок кубків, і вісім років тому європейська футбольна федерація змушена була відмовитися від цих змагань. Потім почав падати рейтинг Кубка УЄФА.

Річний бюджет "Шахтаря" вдвічі більший, ніж у "Севільї"

Два з половиною роки тому організатори намагалися знову зацікавити глядачів і започаткували групові турніри. Раніше "вводили" до змагань невдах Ліги чемпіонів, але Кубок УЄФА невпинно втрачає свій авторитет для провідних клубів.

Це не стосується команд пострадянського простору. "Шахтар" вустами свого власника Рината Ахметова задекларував мету —  заволодіти трофеєм і повторити успіх московського ЦСКА дворічної давнини.

Чи реально "Шахтареві" пройти "Севілью"? На користь гірників грають принаймні чотири фактори. Перший матч, який суперники провели тиждень тому в Севільї, закінчився нічиєю 2:2. Тому сьогодні "Шахтаря" влаштує малорезультативна нічия (0:0 або 1:1). Другий фактор: спад гри "Севільї". В останньому турі чемпіонату Іспанії підопічні Хуанде Рамоса поступилися аутсайдерові "Гімнастику" в Таррагоні. По-третє, на виїзді "Севілья" грає гірше, ніж удома. У Донецьку гостям не допоможуть травмовані півзахисники Ренато та Навас і російський форвард Кержаков. Іще один чинник очевидної переваги українцям не дає, але він досить цікавий. Річний бюджет "Шахтаря" ($84 млн) удвічі більший, ніж у "Севільї" ($40 млн).

Іспанці також мають свої козирі. За "Шахтар" не зіграють хорватський захисник Даріо Срна та бразильський нападаючий Брандау. Вони дискваліфіковані. А Хуанде Рамос може розраховувати на найкращого бомбардира команди Фредеріка Кануте.

Тиждень тому "Севілья" відверто недооцінила "Шахтар". Зараз на це розраховувати не варто. Рамос виставить найоптимальніший склад із тих гравців, яких має. Тренер сьогоднішніх гостей узяв до Донецька 20 футболістів, хоча зазвичай на єврокубкові виїзди літають 18. "Севілья" спочатку планувала прибути до Донбасу вчора, але потім змінила рішення й приземлилася в донецькому аеропорту ввечері у вівторок. Вона привезла з собою Кубок УЄФА, щоб завтра відвезти трофей на жеребкування у Глазго.

На традиційну прес-конференцію наставник гостей не взяв жодного футболіста команди. Рамос пояснив: "Гравцям треба готуватися до матчу, а не спілкуватися з пресою".

— Думаю, що далі пройде "Севілья", — каже "ГПУ" колишній гравець іспанських клубів "Логроньєс" та "Валенсія" Олег Саленко, 37 років. — Брандау та особливо Срні рівноцінної заміни немає. Але головне не це. У Севільї ніхто нічого не чекав від гірників. Це дозволило "Шахтареві" зіграти розкуто. Сьогодні в господарів трястимуться коліна, вони підсвідомо захищатимуть перевагу, тиснутимуться до воріт. Два роки тому "Дніпро" зіграв на виїзді з сербським "Партизаном" — 2:2. Удома пропустив на останніх хвилинах і вилетів. Цей сценарій може повторитися в Донецьку.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" гратиме на нічию». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути