середа, 03 березня 2010 17:48

Престиж урятують інваліди

Олімпійська команда України на зимових Іграх у Ванкувері опинилася серед останніх, не здобувши жодної нагороди. Навряд чи після цього у вітчизняному спорті щось принципово зміниться. Навпаки — вже за кілька днів випуски спортивних новин щодня розповідатимуть про успіхи українців на зимовій Параолімпіаді. Тобто Іграх для інвалідів. У цих змаганнях українці гарантовано будуть серед лідерів, а наші преса й телебачення разом із спортивним керівництвом без тіні сорому про це повідомлятимуть.

У цьому немає нічого дивного чи протиприродного. Бо ж легендарні досягнення радянських спортсменів на Олімпіадах старих часів були приблизно такого ж ґатунку, як завтрашні звитяги українських і російських інвалідів. Тому що причиною радянської гегемонії старих часів була не передова система тренувань і не виняткова масовість спорту. Ті, хто пам"ятає 1970–1980-ті, підтвердять, що всі тодішні Олімпійські естафети, спартакіади та інші масові змагання, в яких, за звітами, брали участь десятки мільйонів спортсменів, були звичайнісінькою "липою". Насправді існували групи атлетів, які професійно готувалися до міжнародних змагань серед… аматорів. Бо до 1984 року на Олімпіади допускали винятково спортсменів-любителів. На Іграх не було ані професійних хокеїстів, ані футболістів, ані баскетболістів, ані боксерів. Це що стосується наших суперників. Ми ж виставляли проти їхніх аматорів професіоналів, які лише числилися студентами, офіцерами, шахтарями абощо. І коли наші перемагали, ми, не соромлячись, цим пишалися.

Там, де виробляють найкращі у світі автомобілі, комп"ютери, літаки, найкраще готують і спортсменів

Коли ж усе це закінчилося і до Олімпійських ігор допустили усіх без винятку спортсменів, не зважаючи на їхній професійний чи аматорський статус, наша гегемонія пішла на спад. Тому й очікуваний загалом у Ванкувері провал українців, і несподіваний ніби провал росіян були цілком прогнозованими та логічнимм. Там, де виробляють найкращі у світі автомобілі, комп"ютери, літаки та все інше, найкраще готують і спортсменів. Хіба це дивина?

Нам же залишається чекати переможних реляцій від спортсменів-інвалідів. Та щось підказує, що коріння нашого домінування в інвалідному спорті приблизно те саме, що й домінування колись серед аматорів. Коли так піде далі, колишні центри олімпійської підготовки, які залишилися нам із часів СРСР, перепрофілюють на центри підготовки спортсменів-інвалідів. Чому ні? Головне ж — результат. Якщо нам не було колись соромно за успіхи наших "аматорів", то чому ми маємо соромитися перемог наших інвалідів?

До речі, ще можна встигнути оформити нашим невдахам Ванкувера інвалідність — хіба це у нас складно? —  і вирядити їх назад по золоті медалі.

Зараз ви читаєте новину «Престиж урятують інваліди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути