середа, 06 серпня 2008 17:34

Нехай собі ковтають

Із часу перших допінгових скандалів на Олімпійських іграх минуло понад 30 років. Спочатку факт вживання олімпійським чемпіоном заборонених медичних препаратів сприймався як сенсація. Тепер це перетворилося на неприємну процедуру, яка шкодить насамперед спорту і перешкоджає найвищим досягненням.

Сценарій відомий: після чергового позитивного результату проби на допінг спортсмен починає розповідати про випадково випиті пігулки від застуди. У це не вірить ніхто, включно з ним самим. Усе завершується дискваліфікацією. Для когось довічною, якщо впіймали вдруге.

Численні викриття призвели до того, що з кожним новим виданням історії  Олімпійських ігор слід подавати список чемпіонів та призерів, позбавлених нагород за допінг. А оскільки відібрати медаль можуть і за кілька років, то не виключено, що олімпійські титули незабаром забиратимуть і надаватимуть посмертно через великий термін давності.

Мені все це нагадує багаторічну боротьбу за олімпійське "аматорство". Вона тривала майже 100 років, із першого дня заснування Ігор. Тоді в Олімпійську хартію записали, що спортсмени-професіонали не мають права боротися за нагороди. Після цього кандидатам у чемпіони залишалося тільки шукати спосіб як обійти цю заборону. Бо якби в Іграх насправді виступали аматори, розвиток спорту просто зупинився б.

Феноменальному зростанню рекордів посприяла медицина

У 1980-х роках питання з професіоналами було благополучно вирішено. В Олімпіаді беруть участь найсильніші незалежно від їхнього статусу, аматорського чи професійного.

Приблизно так само виходить із допінгом. Тепер усі розуміють: феноменальному зростанню рекордів, що почалося у 1950-ті, посприяла медицина. Наприклад, рекорд у бігу на 100 м серед жінок (10,49 с), встановлений американкою Гріффіт-Джойнер 20 років тому, викликає багато запитань. А рекордсменки вже немає серед живих. Як бути?

Гадаю, з допінгом слід зробити те саме, що й із професіоналізмом. Спортсмени для досягнення рекордного результату все одно щось ковтатимуть і колотимуть. То нехай собі ковтають відкрито, аби олімпійські чемпіони не ділилися на дві категорії — тих, кого впіймали, і тих, кого ще не встигли. Хто знає — можливо, допінгові скандали, які чи не щодня виникають напередодні Ігор у Пекіні, стануть останніми перед новою ерою у світовому спорті. Коли припинять заздалегідь безперспективну боротьбу з допінгом.

Зараз ви читаєте новину «Нехай собі ковтають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути