понеділок, 19 лютого 2007 15:14

Нам поки що нема чого робити у Євролізі

Серед шістнадцяти команд, які почнуть сьогодні ігри 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, чотири з Англії, по три з Італії та Іспанії, дві з Франції, по одній з Німеччини, Португалії, Нідерландів та Шотландії. Справжня еліта світового футболу. Нікого зайвого. Хіба що туринського "Ювентуса" не вистачає. А так — повний комплект.

Це я до розмов про міфічну футбольну Євролігу, яку ніби хочуть утворити найбагатші клуби Європи і до якої (який жах!) не будуть ніби запрошені команди зі східноєвропейських країн, включаючи, звісно, і Україну.

У випадку з Лігою чемпіонів підтвердилася стара як світ істина: саме життя все розставить на свої місця краще за будь-які реорганізації. Погляньте на підсумки групового турніру Ліги: усі шістнадцять команд, які мали вищий рейтинг і "сіялися" першими, пройшли до плей-офф. Тобто груповий турнір підтвердив справедливість рейтингу, що складається виключно за спортивним принципом. Груповий турнір ще раз довів: найбільш успішний футбольний чемпіонат нині — англійська прем"єр-ліга. Усі чотири її представники подолали груповий етап. Підтвердився високий клас чемпіонатів Іспанії та Італії, незважаючи на скандал у серії "А". Зростає футбольна ліга у Франції і занепадає в Німеччині. Це відомо і так. Але Ліга чемпіонів дала ще одне — об"єктивне, як термометр — цьому підтвердження.

Прикро, але вже вкотре українським любителям футболу доведеться дивитися чемпіонську Лігу в ролі сторонніх спостерігачів. Немає українських команд у 1/8 фіналу. І не тому, що погано зіграли "Шахтар" та "Динамо". А тому, що наш чемпіонат поки що дванадцятий за рейтингом УЄФА. А до чвертьфіналу Ліги гарантовано потрапляють лише команди з числа перших шести та, якщо пощастить, перших десяти.

Вони і складають сьогодні вже практично існуючу Євролігу, де ми щороку бачимо іспанські "Реал" та "Барселону", італійські "Мілан" та "Інтер", англійські "Ліверпуль" і "Челсі" разом з іншими, практично постійними учасниками футбольного дійства, яке приходить кожної весни. Чи не кожна із пар у 1/8 гідна фіналу. Чим не фінал "Реал" — "Баварія"? Або "Барселона" — "Ліверпуль"? Так склалося само, без усіляких додаткових реорганізацій та інвестицій.

І нашим командам, якщо вони хочуть до цієї весняної Євроліги, слід думати не стільки над інвестиціями та реорганізаціями, скільки про саму гру в нашому національному чемпіонаті. Із такою, якою вона є тепер, у Євролізі робити нема чого.

Зараз ви читаєте новину «Нам поки що нема чого робити у Євролізі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути