Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2018 00:25

Лунін опинився у "Реалі" завдяки помічнику Шевченка

Автор: www.football.ua
  Андрій Лунін із міста Красноград Харківської області перейшов до луганської ”Зорі” з ”Дніпра”. Недавно підписав контракт з іспанським ”Реалом” на шість років
Андрій Лунін із міста Красноград Харківської області перейшов до луганської ”Зорі” з ”Дніпра”. Недавно підписав контракт з іспанським ”Реалом” на шість років

Український воротар 19-річний Андрій Лунін підписав контракт із мадридським "Реалом" на шість сезонів.

Останнім часом голкіпер постійно був на межі переходу. Його кликали до "Ліверпуля", "Наполі", "Інтера", "Ювентуса", "Реал Сосьєдаду". Але найспритнішим виявився "Реал". Президент мадридського клубу Флорентіно Перес заплатив 8,5 млн євро плюс можливі бонуси, 5,5 млн євро (430 млн грн). Це значна сума як для 19-річного воротаря. Нинішній основний голкіпер "Реала" костариканець Кейлор Навас обійшовся у 10 млн євро. "Барселона" придбала свого першого номера, німця Тер Штегена, за 12 млн євро. Це були сформовані воротарі, футболісти національних збірних своїх країн.

— Сума трансферу може психологічно тиснути на Луніна, — каже тренер воротарів дитячо-юнацької школи "Атлетик" з Одеси Реджеп Їлмаз, 33 роки. — Все-таки "Реал" заплатив за українця великі гроші. З другого боку, повинна додавати Луніну мотивацію, що він дійсно коштує цих грошей.

Перехід Андрія Луніна став частиною нової трансферної політики "Реала". Раніше президент клубу Флорентіно Перес не шкодував грошей на зіркових новачків. За останні два сезони "Реал" обійшовся без придбання зірок першої величини. Більше намагається діяти на випередження, запрошуючи до системи команди молодих, перспективних талантів. Приміром, цього літа придбали бразильців Вінісіуса та Родріго. За них заплатити 45 млн євро. Але це не означає, що клуб відмовиться від гучних придбань. Ніхто не здивується, якщо завтра переможець Ліги чемпіонів заплатить 80 млн євро за голкіпера збірної Бразилії Аліссона Беккера.

На великих молодіжних турнірах у складі збірної Лунін не грав. Брав участь в еліт-раунді серед 19-річних торік у Нідерландах.

Останні півроку є основним воротарем молодіжної збірної. Еліт-раунд був провалений. "Молодіжка" двічі поступилася лідеру — англійцям, не змогла в Києві переграти Нідерланди, конкурента за другу сходинку. Майже в кожній зустрічі українці пропускали. В чемпіонаті України "Зоря" втратила бронзові нагороди, поступившись "Ворсклі". У Лізі Європи Лунін пропускав у п'яти із шести матчів. В такій ситуації важко розгледіти талант рівня "Реала". Вся річ у Педро Харо. Це іспанський тренер воротарів у штабі національної команди, очолюваної Андрієм Шевченком. Саме Харо — колишній воротар "Реала" — рекомендував звернути увагу на українця.

"Реал" — найкращий клуб Європи трьох останніх сезонів.

Команда ставить перед собою найвищі цілі. Часу на адаптацію ніхто не даватиме. Потрібно показувати клас із перших матчів.

— Поки що в "Реалі" вільне місце тільки третього воротаря. Для Луніна краще піти в оренду до іншої команди іспанської примери (аналог української прем'єр-ліги. — ГПУ). Грати за "Кастілью" (молодіжна команда "Реала", яка виступає в третьому за силою дивізіоні Іспанії. — ГПУ) специфічно, бо це жорстокий дивізіон, — каже журналіст Роберто Моралес, 42 роки, спеціалізується на іспанському футболі.

Добре, що наш гравець перейшов до великого клубу. Зменшення кількості грошей в українському футболі призвело до того, що почали довіряти власним молодим виконавцям. Зараз маємо Олександра Зінченка в складі "Манчестер Сіті" та Андрія Луніна, який гратиме за "Реал". Зінченка теж спочатку розглядали як гравця молодіжних команд або кандидата на оренду. Але зміг довести своє право перебувати та інколи грати в першій команді в чемпіонському сезоні "Манчестер Сіті". Це може стати прикладом для Луніна.

Однак це вже не перший перехід молодих українських гравців до провідних іспанських клубів. Іван Зотько не зміг себе знайти у "Валенсії", Юрій Ткачук — в "Атлетико", Мар'ян Швед — у "Севільї". Для воротаря це буде ще важче.

Йому потрібно швидше вчити мову, адаптовуватися, отримувати авторитет у команді через те, що потрібно керувати захисниками. Українські воротарі Денис Бойко, Максим Коваль провалилися в Іспанії. Окрім суто воротарських навичок, психології, потрібно вміти грати ногами. Це не найсильніша риса Луніна.

Тренером "Реала"в новому сезоні буде Хулен Лопетегі. Він замінив на цій посаді Зінедіна Зідана. До цього працював з юнацькими та молодіжними збірними Іспанії. Сам Лопетегі — колишній воротар. Повинен гарно розумітися на цьому питанні. Дуже важливо, що має досвід роботи в юнацькій і молодіжній збірній Іспанії — тобто з однолітками Луніна.

Зараз ви читаєте новину «Лунін опинився у "Реалі" завдяки помічнику Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути