Ексклюзиви
неділя, 18 березня 2007 16:49

Кличко заплатить Пітерові найбільше

Автор: фото: Володимир СІНДЄЄВ
  Братам Кличкам подарували їхній портрет. Полотно привезли із села Кличкове, що на Черкащині. Місцеві мешканці впевнені, що прізвище братів Кличків походить від назви їхнього села. Автор картини — 83-річний художник із села Кличкове
Братам Кличкам подарували їхній портрет. Полотно привезли із села Кличкове, що на Черкащині. Місцеві мешканці впевнені, що прізвище братів Кличків походить від назви їхнього села. Автор картини — 83-річний художник із села Кличкове

Команді почесного чемпіона світу з боксу Віталія Кличка, 35 років, поки що не вдалося домовитися з чинним чемпіоном світу за версією WBC Олегом Маскаєвим, 38 років. Минулого четверга вночі в Москві тривали переговори між потенційними організаторами цього поєдинку — американською компанією НВО, німецьким телебаченням, юридичними службами обох боксерів й офіційним претендентом на титул чемпіона WBC Cамуелем Пітером, 26 років, із Нігерії.

Аби Пітер відмовився від своїх претензій на бій з Маскаєвим, Віталієві Кличку доведеться заплатити йому відступні. Російська преса пише, що Кличко дасть Пітерові $2 млн 750 тисяч (поки що найбільший гонорар Пітера — $1,5 млн за бій з Тоні. — "ГПУ").

Кореспонденти "ГПУ" запитують Віталія про достовірність цієї інформації.

— Сума відступних? — перепитує він. — Я буду готовий її оголосити тільки після того, як контракт на бій із Маскаєвим буде підписано. Зараз скажу одне: ця сума напевне буде найбільшою в історії боксу. Сподіваюся, що наступного тижня контракт на бій із Маскаєвим буде підписано. Тоді узгодимо і день поєдинку.

Рекордну суму відступних отримав британець Леннокс Льюїс. 7 вересня 1996 року тодішній чемпіон світу американець Майк Тайсон заплатив претендентові Льюїсу $4 млн, аби той дав йому право битися з Евандером Холіфілдом (бій на території США зі співвітчизником Холіфілдом приніс Тайсонові більше грошей, ніж поєдинок із маловідомим тоді британцем).

В інтерв"ю "ГПУ" Маскаєв заявив, що нокаутував Віталія Кличка ще на любительському рингу 1991-го.

— Ці заяви не відповідають реальності, — каже Кличко. — Ані в любительському, ані в професійному боксі я ніколи не був не те що в нокауті, але навіть у нокдауні. Заяви Маскаєва — на його совісті.

У Мангеймі Віталій Кличко зустрічався з Ленноксом Льюїсом.

— Леннокс сказав мені цікаву річ, — розповідає "ГПУ" почесний чемпіон світу. — Віталію, заявив, я готовий повернутися за двох умов. По-перше, якщо повернешся ти. По-друге, якщо мені зроблять запрошення, від якого мої очі розкриються дуже широко. Умову Льюїса я майже виконав. Сподіваюся, телебаченню вдасться широко відкрити очі Льюїса. Взагалі, найважчий бій у моєму житті — не бій з Люїсом, а бій у Київраді.

Із Віталієм ми спілкувалися після закінчення п"ятничної прес-конференції у торговельно-розважальному комплексі "Арена". Туди брати Клички прибули з бориспільського аеропорту, де приземлився літак з Москви. Запізнилися на десять хвилин (у цей час журналісти спостерігали на великому екрані поєдинок Володимира Кличка з Остіном) й одразу вибачилися. Володимир — у синіх джинсах і темному піджаку. Звернувся до присутніх українською:

Триматиму кулаки за Валуєва

— Добрий день, пані та панове. Дозвольте мені перейти на російську.

Кличко-молодший зізнається, що хоче битися з чемпіоном світу за версією WBA росіянином Миколою Валуєвим, 33 роки.

— 14 квітня Валуєв захищатиме титул у поєдинку з Русланом Чагаєвим. Триматиму кулаки за Валуєва. Точно скажу, що свій наступний поєдинок я проведу влітку. Можливо, з переможцем бою Валуєв–Чагаєв. Якщо битимуся з Валуєвим, буде складно підібрати спаринг-партнерів. Такі велетні є лише в баскетбольних командах. Плюс Валуєва — його габарити (зріст — 213 см, вага — 148 кг. — "ГПУ"), мінус — швидкість та координація. А взагалі, наша з братом мета — об"єднати титули чемпіонів світу за чотирма версіями. Тому битимемося тільки з чемпіонами світу.

Віталій додає:

— Саме тому я змушений відмовитися від бою з Хасімом Рахманом. Титул він утратив. Хоча хотілося б відповісти йому по-чоловічому за образи, адресовані мені, коли я через травму відмовився від бою з ним.

25 березня Володимиру виповниться 31 рік.

— Де святкуватиму, не знаю, — каже він. — Планів немає, є тільки сум від того, що розмінюю третій десяток. А взагалі я задоволений особистим життям (Володимир не одружений. — "ГПУ"). Не задоволена ним тільки мама.

Каже, глядачі в Мангеймі образилися, що він так швидко в другому раунді покінчив із Остіном.

— Багато людей добиралися за тисячі кілометрів до Німеччини. Але вони мають розуміти, що в суперважкій вазі все може вирішити один удар. Однак бій легким не вийшов, була складна підготовка.

За кар"єру Володимир провів один бій у київському Палаці спорту. У грудні 1998-го він програв американцеві Россу П"юрітті.

— Не забобонний, тому в Києві готовий вийти на ринг, — стверджує чемпіон світу за версією IBF. — Але це не від мене залежить.

Ставимо останнє запитання братам: чи готові вони битися один із одним?

— Ні, — категорично каже Володимир.

Віталій реагує іронічно.

— Стояти на рингу проти Володимира Кличка — небезпечно. Я не хочу бути другим Остіном.

Зараз ви читаєте новину «Кличко заплатить Пітерові найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути