пʼятниця, 15 лютого 2019 07:20

Хмельницький був моїм кумиром

У кожного хлопчика, який починає грати у футбол і уявляє себе в майбутньому чемпіоном світу, має бути свій футбольний кумир. Моїм був Віталій Хмельницький, який грав у нападі київського "Динамо" другої половини 60-х років минулого століття. Він не був віртуозом у роботі з м'ячем, як Мунтян, не мав такого дриблінгу, як Бишовець, такого удару, як Сабо, такої швидкості, як Пузач. Але він забивав м'ячі. Часто вирішальні. І після цього не стрибав як тепер, а тихенько йшов назад своєю характерною ходою, яку не можна було ні з ким сплутати навіть на маленькому екрані чорно-білого телевізора.

Дитинство минуло швидко, а за ним і все інше. Чемпіоном світу з футболу я не став. Навіть грати у футбол, як Віталій Хмельницький, не навчився. Зате я зустрівся з ним особисто. Це було вже на початку двотисячних — летіли разом до Баку на матч команд ветеранів. І всі три дні тієї подорожі навколо "Хмеля", як називали його друзі, завжди було весело. Причому "Хмель" не жартував навмисно і не розповідав анекдотів — він просто так розмовляв. Смішно і дотепно. Мені пояснили, що таким він був завжди — душею компанії, душею команди.

А потім я часом зустрічав його на стежинці київського парку "Дубки" — сильно накульгуючи, Віталій Хмельницький ішов пішки від станції метро "Сирець" до дитячої динамівської школи на Нивках, де працював тренером. Або навпаки — від дитячої школи до метро. Мені потрібні були чималі зусилля, щоб побачити у цій немолодій вже людині кумира мого дитинства, який забивав м'ячі, випереджаючи на мить захисників. Схожою була хіба що хода. Вона, попри хвору ногу, залишалася у Хмельницького такою ж, як і в молоді роки на футбольному полі.

З часом я зустрічав його на тій стежинці все менше, а від якогось часу взагалі не бачив. Люди казали, що Віталій Григорович дуже хворий. Тепер ми вже точно не зустрінемось. І я вже не дожену його, впізнавши здалеку по ході, і не привітаюся більше з кумиром свого дитинства — великим футболістом Віталієм Хмельницьким.

Зараз ви читаєте новину «Хмельницький був моїм кумиром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути