вівторок, 14 травня 2019 00:50

Футбольна суперліга вже існує

Тепер мало хто пригадає олімпійські турніри з баскетболу ­1930–1960 років. Ці змагання тоді незмінно вигравала команда США, де і придумали колись цю гру. Перевага американців над рештою країн була настільки велика, що на перші п'ять олімпійських турнірів із США приїжджала не спеціально зібрана олімпійська збірна, а команда одного з американських університетів, яка була тоді сильніша за будь-яку національну збірну.

Цей забутий спортивний феномен згадався мені в контексті розмов про утворення футбольної cуперліги, де змагалися би найкращі клуби світу. Розмови ці точаться третій десяток років. Ніхто не зауважив, що така cуперліга вже створена. І це не Ліга чемпіонів, яку постійно реорганізують і вдосконалюють заради збільшення комерційної привабливості. Сучасна суперліга — це чемпіонат Англії, де колись придумали футбол. Цьому чемпіонату 120 років.

Починаючи із 1992-го англійський чемпіонат остаточно став на комерційні рейки. Одночасно з'явилася Ліга чемпіонів УЄФА. Майже три десятки років конкуренції показали, що саме англійська прем'єр-ліга стала найсильнішим футбольним турніром світу, де кожен матч збирає повні трибуни, де боротьба за перемогу точиться у всіх без винятку матчах, де не може бути навіть натяку на договірні поєдинки чи щось подібне. У прем'єр-лігу прагнуть усі без винятку футболісти. І не лише за великими заробітками, а й за емоціями, що нині доступні всьому світу. Ліга чемпіонів для англійців є лише доповненням до головного турніру — чемпіонату Англії.

Запитаєте, а як же успіхи іспанських клубів, що перемагали в Лізі чемпіонів останні п'ять сезонів? Тут все просто — іспанські "Реал" і "Барселона", так само, як італійський "Ювентус", німецька "Баварія" та французький "Парі Сен-Жермен", домінують у своїх чемпіонатах і можуть собі дозволити спеціально готуватися до ігор Ліги чемпіонів. А англійці не мають ані дня відпочинку в найнасиченішому футбольному сезоні, де чи не кожна гра має рівень вищий за більшість матчів групового турніру Ліги чемпіонів.

Саме ця насиченість матчами найвищого рівня і підняла поступово рівень клубів англійського чемпіонату настільки, що Лігу чемпіонів може виграти чи не кожна англійська команда, яка туди потрапила. Поточного сезону у чвертьфіналі Ліги чемпіонів було чотири англійські клуби і якби не "сліпий" жереб, то починаючи із півфіналу, Ліга чемпіонів перетворилася би на ще один кубок Англії. І якби до Ліги чемпіонів допускали не чотири, а шість, вісім чи більше англійських клубів, усі вони претендували б на перемогу. Як колись баскетболісти американських університетів претендували на звання олімпійських чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «Футбольна суперліга вже існує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути