четвер, 28 травня 2020 00:15

"Для Хацкевича в "Динамо" був не найкращий час"

Автор: zaxid.net
  Олег Дулуб тренерську ліцензію отримував у Швейцарії
Олег Дулуб тренерську ліцензію отримував у Швейцарії

55-річний Олег Дулуб — білоруський тренер. Працював з одеським "Чорноморцем" і львівськими "Карпатами". Нині — футбольний експерт.

Як оціните рівень сьогоднішнього чемпіонату України?

— Зазвичай говорять про чемпіонат України 7–10-річної давнини, коли рівень і розвиток футболу був дійсно високий. Економіка країни давала можливість витрачати на футбол великі гроші. Але й зараз він хороший.

З того, що я бачив у 2016–2017 роках, рівень українського чемпіонату у прем'єр-лізі залишався пристойний. Українських футболістів завжди вирізняла повна самовіддача в кожному матчі й гарна фізична підготовка. Я дивився матчі першої ліги України. Відстань між першим і сьомим місцем усього три-чотири очки. Ці команди мало чим поступаються середнякам прем'єр-ліги.

Тренерську ліцензію ви отримували у Швейцарії. Наскільки досвід закордонної футбольної науки розширює погляд на цей вид спорту?

— Це допомагає в роботі та дає нові знання. Західноєвропейські нововведення суттєво переважають ті, що застосовують у країнах колишнього СРСР. На Заході спорт став бізнесом. Це підштовхнуло розвиток його теорії, зокрема — футболу.

Зараз читаю лекцію здобувачам тренерських категорій. У січні приїздив Володимир Платонов, один із головних теоретиків спорту на пострадянському просторі. Сказав, що всі теорії спорту Радянського Союзу на 50 відсотків застаріли, на 25 відсотків — помилкові. Щоб рухатися вперед, потрібно переймати сучасний успішний досвід. Футбол не стоїть на місці.

Яке значення для футболу мав Валерій Лобановський?

— Я був вражений, наскільки методологічні розробки Валерія Васильовича випередили свій час. Навіть зараз в основі тренувального процесу лежать його методології. Його моделі гри адаптували під можливості сучасного футболу. Щоправда, вони не сповна використовуються.

Погляд Лобановського на футбол — це якісний прорив. Він єдиний тренер, який досяг найбільшого успіху на міжнародній арені серед інших радянців. Виховав трьох володарів "Золотого м'яча". Це свідчить, що його методики були правильні й передові. Їх варто переосмислити.

У "Карпатах" і "Чорноморці" ви використовували схему в три центральні захисники, що тоді була популярна в Європі. Наскільки вона ефективна?

— Уперше використав її майже випадково. "Карпати" мали зустрічатися з "Шахтарем". Через дискваліфікацію пропускав поєдинок центральний оборонець Андрій Нестеров. Залишився один захисник — Іван Лобай.

Аналізуючи дії "гірників" проти БАТЕ в Лізі чемпіонів, дійшов висновку — побудова гри в чотири захисники проти "Шахтаря" не дуже ефективна, коли футболісти поступаються в класі. Виникла ідея кількісно наситити середину поля. Вийшло три центральні захисники та по одному гравцю на флангах за двох ­опорних.

У нас було два тижні на створення цієї моделі, бо мали паузу в матчах. Перемогли в товариському поєдинку "Віслу" 4:0 і зрозуміли ефективність такої побудови гри. Вона "лягла" для команди. Футболісти швидко її зрозуміли."Шахтарю" поступилися — 1:2, але діяли добре.

За основу на зимових зборах награвали схему в чотири захисники, але навесні знову повернувся до трьох, бо був потрібен результат.

В Одесі по потенціалу команди зрозумів, що потрібно також використовувати цю схему. Мали трьох центральних захисників. Це дозволяло зменшити недоліки гри, особливо в обороні. Новачки команди приїхали розібрані, тому довелося залагоджувати їхні слабкі сторони.

Коли почав з'ясовувати деталі, зрозумів — ця система дозволяє перекривати центр поля завдяки трьом центральним захисникам і двом опорникам. Виходить п'ять гравців у середині поля.

Ви фактично відкрили для дорослого футболу Миколу Матвієнка. Як вирішили запросити його до "Карпат"?

— Випадково. Пішли з команди Володимир Костевич і Василь Кравець. Потрібен був лівий захисник. Шукали всі збори. За два дні до закінчення агенти запропонували Матвієнка. Він тоді був у молодіжній команді "Шахтаря" центральним захисником. Запитав, чи це швидкий гравець? Відповіли, що так. Шульга, молодий, а далі ми навчимо. Так він опинився в "Карпатах".

Перший матч Матвієнка вийшов слабкий. Зустрічалися в Одесі з "Чорноморцем". Микола прибув за день чи два до матчу. Не було зіграності.

Наступний поєдинок проти "Олександрії" був для Матвієнка вже топовий. Зробив голеву передачу. Президент клубу Петро Димінський одразу сказав, що потрібно викупити контракт цього футболіста.

Як оціните роботу Олександра Хацкевича в київському "Динамо"?

— Для "Динамо" не існує іншого варіанту, як перемога в чемпіонаті та вдалий виступ в єврокубках. Кожному тренеру в Києві працювати важко.

Можливо, час для Хацкевича випав не найкращий. "Шахтар" був на висоті. Марлос, Тайсон — таких легіонерів у "Динамо" немає.

Хацкевичу нічого не залишалося, як розвивати молодих українських футболістів. Також зміг виграти суперкубок України, перемігши "Шахтар". В очних зустрічах "динамівці" завжди нав'язували боротьбу донеччанам. На дистанції саме кадрового потенціалу киянам не вистачало.

Зараз ви читаєте новину «"Для Хацкевича в "Динамо" був не найкращий час"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути