Ексклюзиви
середа, 22 жовтня 2008 17:42

"Динамо" виграло вперше за чотири роки

Київське "Динамо" вперше за останні чотири роки перемогло в матчі групового турніру Ліги чемпіонів. У вівторок команда виграла в португальського "Порту" — 1:0. Єдиний гол прямим ударом зі штрафного забив півзахисник киян Олександр Алієв на 27-й хвилині зустрічі.

Футболісти "Динамо" прибули до Порту в понеділок опівдні й поселилися в п"ятизірковому готелі "Порто Паласіо". Він розташований у районі Боавішта, що в перекладі означає "світлий вигляд". Так само називається і ще одна місцева футбольна команда — найпринциповіший суперник "Порту".

Головний тренер динамівців Юрій Сьомін узяв до Португалії 21 футболіста. В останній момент у Києві залишився форвард Артем Кравець, який підхопив вірусну інфекцію.

На обід першим виходить захисник Тарас Михалик. Спускається в хол.

— Де можна поїсти? — запитує в клубного адміністратора.

Той радить піднятися на другий поверх. Юрій Сьомін поруч розмовляє з кимось по телефону.

— Да, прилетели, — каже. — Совсем недавно, потому и не звонил.

У понеділок у Порту спекотно. Ранкові +16 °С перетворюються на +25 °С по обіді. Вода в Атлантичному океані прогрівається до +14°С. На вулицях малолюдно. У центральній частині міста живе 300 тис. людей, а у "великому Порту", тобто в передмістях, — майже мільйон. Не видно афіш про матч проти "Динамо". Не рекламують поєдинок і на місцевих телеканалах.

У вівторок погода псується. Зранку дощить, температура падає до +11 °С. Біля узбережжя тренуються поодинокі любителі серфінгу. Тут найдорожчі міські будинки — 1 кв. м коштує 3–4 тис. євро. У Лісабоні, столиці Португалії, ціни на 40% вищі.

Порту славиться вином. Найдешевша пляшка коштує 8 євро. Найдорожча на вітрині — 1500 євро. Проїзд у місцевому метро — 1,45 євро. Ніяких турнікетів немає. Та якщо на платформі підійде контролер і виявить відсутність квитка — штраф 150 євро.

Матч "Порту" — "Динамо" починається о 19.45 за місцевим часом (21.45 за київським. — "ГПУ"). На цей момент дощ припиняється, але глядачі заповнюють 52-тисячну арену "Драгао" неохоче. Стадіон відкрили в листопаді 2003-го і приурочили до Євро-2004. "Драгао" має п"ять поверхів. На третьому із ложі преси видно місцеві естакади.

Квитки на матч коштують 25–50 євро. Українцям виділяють тисячу місць, із них викуповують 86. Проте іноді наших уболівальників чути краще, ніж шанувальників "Порту". Ті підтримують свою команду дещо академічно, а в другому таймі навіть свистять через пасивні дії своєї команди.

Юрій Сьомін напередодні матчу зізнається, що його команду влаштує нічия. Тому він випускає на поле одного форварда — Ісмаеля Бангура. Його із глибини поля підтримує Олександр Алієв. На флангах півзахисту розташовуються Гіоане (праворуч) та Нінкович (ліворуч). Пару опорних складають Вукоєвич та Ель Каддурі — марокканця Сьомін перевів у "хвилерізи" ще в попередньому поєдинку проти "Зорі". Захисна лінія "Динамо" традиційна: Богуш (воротар) — Бетао, Діакате, Михалик, Несмачний.

"Порту" грає за схемою 1-4-3-3.

— Сьомін не міг у матчі такого рангу випустити на поле тільки одного опорника — Вукоєвича, — каже заслужений тренер України Анатолій Коньков, 58 років. — Враховуючи травму Юссуфа, поява на цій позиції Каддурі "читалася". Інша річ, що гра Бадра залишила неоднозначне враження. Він грав у всіх зонах, за які ніс відповідальність, але припускався чимало технічного браку. Це дозволяло "Порту" створювати загрозу. Крім того, Каддурі часто дозволяв собі зайвий дотик до м"яча. Кияни в першому таймі розраховували тільки на довгі передачі, півзахист на атаку не працював, і до Бангура м"яч потрапляв від захисників. Гвінеєць змушений був пробиватися до воріт господарів самотужки, бо обігратися в карному майданчику було ні з ким. "Порту" діяв повільно, однак моменти створював. Богуш нервував, а наші захисники взаємодіяли недостатньо вміло. Гол виник із нічого, але в Алієва останнім часом ідуть удари.

У перерві Сьомін замінив Бангура на Мілевського.

— Тренер розраховував, що Артему краще вдасться зачепитися за м"яч, — вважає Коньков. — Так і вийшло. Хоча йому частенько не було із ким продовжити комбінацію. Проте Мілевський молодець — і тягнув м"яч на захиcників, і на стандарти повертався. У динамівців не вийшла цільна контргра, перехід від оборони до атаки давався важко та звужено. Гості не використовували належним чином правий фланг, де непогано ввійшов Єременко. Зате й "Порту" нічого не дали створити. А це в умовах переваги в рахунку було найважливішим.

Після матчу захисник киян Тарас Михалик відмовився від інтерв"ю. Жестом показав, що під час боротьби йому вибили зуб.

"Динамо" після перемоги в Порту вийшло на друге місце в турнірній таблиці групи "G". Кияни мають п"ять очок — на два менше, ніж в англійського "Арсеналу", який позавчора переміг у Стамбулі місцевий "Фенербахче" — 5:2. "Порту" із трьома очками — третій, а "Фенербахче" на четвертому місці — одне очко.

Наступний тур відбудеться в середу, 5 листопада. "Динамо" вдома зіграє із "Порту", а "Арсенал" прийматиме "Фенербахче".

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" виграло вперше за чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути