вівторок, 18 грудня 2018 05:50

"Динамо" не боротиметься за чемпіонство

"Олександрії" допомогла неучасть в єврокубках

Завершилася перша частина чемпіонату України 2018/19 з футболу в прем'єр-лізі. Колишній гравець "Шахтаря" 62-річний Віктор Грачов оцінює поточний виступ команд у чемпіонаті.

"Шахтар" перебуває в стадії перебудови. Колишньої потужності в ­команді немає. "Гірники" діють невпевнено при обороні своїх воріт. Утрачають багато м'ячів. Але навіть за таких умов залишаються найкращою командою як за грою, так і за добором виконавців. Очікую, що навесні відрив від переслідувачів збільшиться, змужніють молоді бразильці і "Шахтар" оформить чемпіонство достроково.

"Динамо" хитало з однієї сторони в іншу. Часом здавалося, що тренера Олександра Хацкевича звільнять. Однак команда в такі моменти покращувала результати. Щоправда, ненадовго. Нині "Динамо" — найперспективніша команда України. Але чи прогресує молодь? За минулу частину чемпіонату я не побачив руху вперед. Ті, хто приходить із дублю, голосно заявляють про себе, грають на високому рівні кілька матчів — а потім "скисають" і спускаються до загальної сірості. Кияни не боротимуться за чемпіонство цього року.

"Олександрія" не грала в єврокубках. Команда не розривається на два фронти, спокійно зосередилася на чемпіонаті. За таких умов видала розкішний старт — чотири перемоги. Лідером колективу став колишній "динамівець", лівий півзахисник Андрій Цуріков. Розкрився новачок, центральний півоборонець Дмитро Шастал. Найкращим матчем "Олександрії" була домашня перемога над "Динамо" в очній зустрічі. Не думаю, що весною кияни підуть у відрив. Буде багато матчів збірних, а це додатковий шанс для таких команд, як "Олександрія".

Зазвичай після літніх змін "Зоря" погано стартує. Гра стабілізується десь ближче до жовтня-листопада. Цього року графік збився. Непоганий старт, потім провал і чудовий фініш із чотирма перемогами в п'яти матчах. Якби зберегли склад, навесні мали б шанс поборотися за третє місце. Однак зараз уже йдуть розмови про продаж одних гравців та повернення з оренди інших.

У середині осені "Ворскла" мала чудову серію з чотирьох перемог поспіль. Якраз тоді впіймав свою гру нападник Владислав Кулач — забивав ледь не в кожній грі, отримав запрошення до збірної. Однак потім невдала гра проти "Арсенала" — мінімальний програш киянам — і темп застопорився. Полтавська команда дала "Зорі" себе обійти. Відверто кажучи, думав, що буде гірше, враховуючи той факт, що "Ворскла" шість матчів зіграла в Лізі ­Європи.

Як для дебютанта, "Десна" зіграла дуже вдало. Шосте місце, майже рівні показники перемог і поразок. Боролися в кожному з матчів, окрім провалу 0:4 в Києві. І це при тому, що на той час "Динамо" не могло забити більше одного м'яча за гру. Найкращий матч — виїзна перемога над конкурентом "Маріуполем", 4:1.

"Маріуполь" постраждав через провальний початок сезону. У стартових шести матчах мали одну перемогу над "Арсеналом". Переломними стали дві перемоги поспіль над "Олімпіком" та "Олександрією". Після цього команда ожила й більше "своїх" балів не втрачала. Навесні має кращі шанси потрапити в шістку найсильніших, бо має легший календар.

"Львів" — типовий середняк з однаковою кількістю перемог і поразок. Очки команда втратила лише двічі, коли вдома програла "Десні" й "Ворсклі". Водночас була перемога над "Динамо" й нічия з "Шахтарем". Зміна тренера по ходу сезону не надто вдарила по команді. Навесні матиме шанси на потрапляння до ­шістки.

"Олімпік" теж пережив зміну тренера. Команда відстала, бо останні чотири гри зіграла внічию. Однак це були важкі поєдинки — проти "Шахтаря", "Зорі", "Десни" і "Львова". Загалом прихід нового тренерського штабу — В'ячеслава Шевчука та Руслана Ротаня — подіяв позитивно. Проте надій на потрапляння до першої шістки майже немає.

"Карпати" міняють тренера ледь не щомісяця. Команда — не в зоні прямого вильоту, бо у двох суперників, які йдуть нижче, справи геть кепські. Позитив — гра флангового нападаючого Мар'яна Шведа. Керівництву треба зупинитися й облишити експерименти над командою.

"Чорноморець". Ситуація настільки погана, що надій на зміни немає.

"Арсенал" — тут ще гірше, ніж у "Чорноморця".

Футбол. Ліга Європи. 1/16 фіналу

"Олімпіакос", Пірей, Греція — "Динамо", Київ, Україна

"Шахтар", Донецьк, Україна — "Айнтрахт", Франкфурт, Німеччина

Перші матчі відбудуться 14 лютого, четвер

Повторні — 21 лютого, четвер

Господарі стартових матчів указані першими

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" не боротиметься за чемпіонство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути