середа, 11 квітня 2018 00:20

Гроші за вітром

Українські біатлоністи із самого початку були злі й голодні. Лише вони 20 років тому зуміли вижити в зимовому спорті після того, як завершили виступи вихованці радянської школи, а нова незалежна держава чхати хотіла на усяких там лижників, ковзанярів та інших. Причина виживання проста. Біатлон у 1990 роки ще не вважався у світі зимовим спортом номер один, залишаючись у тіні більш традиційних дисциплін. Наслідок — менша конкуренція. А наше місце завжди було саме там.

Про те, на чому їздили, із чого стріляли, де жили й чим харчувалися наші перші біатлонні знаменитості, можна буде коли-небудь зняти гостросюжетний фільм. У цих, більш ніж спартанських, умовах наші тренери та спортсмени не просто вижили, а ввійшли до числа якщо не світових лідерів, то щонайменше претендентів на нагороди в кожних змаганнях. Честь їм за це і хвала.

Але довго так тривати не могло. Український біатлон мав або зникнути услід за рештою зимових спортивних дисциплін, або вижити і вийти на новий рівень. Окремі успіхи наших біатлоністів у 2000-х дозволили притягнути таких-сяких спонсорів. А шалена удача із "золотом" жіночої команди в олімпійській естафеті в Сочі відкрила перед бідними колись біатлоністами досить щедрі бюджетні й не бюджетні гаманці.

Куди можна було витратити ці гроші? На будівництво дитячих шкіл із трасами та стрільбищами? На гідну оплату молодих і перспективних тренерів? Усе це постійно роблять у країнах, де біатлон на висоті. І це не завжди й не всюди приносить результати. Тож вирішили спрямувати гроші на підтримку перших ­команд, створивши чи не ідеальні умови для дюжини спортсменів і спортсменок, які вже не були голодні. Швидше — навпаки.

Коли лідеру українських бігунів-спринтерів заплатити мільярд, він усе одно не пережене Усейна Болта. Тому що справжні чемпіони — це лідери потужних команд із серйозним резервом. У нашого біатлону резервів немає. І скільки не обіцяй сестрам Семеренкам або Примі з Підручним, вони все одно не стануть справжніми світовими лідерами. Навпаки — пересваряться за гроші й виступатимуть гірше, ніж їхні голодні попередники чи вони самі в колишні часи.

Так що гроші, виділені на здобуття біатлонних медалей, очікувано пішли за вітром. А про відродження в Україні лижного спорту, без якого біатлон неможливий, ніхто навіть і думати не збирається. Виходить, ще залишилося, що пускати за вітром?

Зараз ви читаєте новину «Гроші за вітром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути