пʼятниця, 20 січня 2006 16:01

Балтача не хоче повертатися додому


Сергієві Балтачі не судилося виступити на Кубку світу-1986. За місяць до його старту захисник вийшов на фінальний матч Кубка кубків з мадридським "Атлетико" з незалікованою травмою. І наприкінці першого тайму розірвав ахіллове сухожилля. Побоювалися, що Балтача взагалі не зможе повернутися у великий футбол. Але через шість місяців він знову вийшов на поле.

У 80-ті роки Балтача виступав за київське "Динамо", куди переїхав з Харкова після закінчення спортінтернату. Чемпіон світу серед юніорів-1977, учасник Кубка світу-1982, віце-чемпіон Європи-1988 на схилі спортивної кар"єри вирушив до Великої Британії. Там він виступав за англійський "Іпсвич" та шотландські "Сент-Міррен" та "Каледоніен". Після цього на три роки повернувся в Україну: був асистентом тренера у "ЦСКА-Борисфені". А 2000 року знову поїхав на Туманний Альбіон.

Зараз 47-річний Балтача живе у власному будинку в Лондоні.

Чи пов"язані ви зараз із футболом?

— Опосередковано. Треную дітей у футбольній школі "Чарльтона". П"ять років тому запропонували цю роботу. Придбав будинок у столиці Великої Британії. Не скажу, що великий, але досить затишний. І до роботи порівняно недалеко, враховуючи масштаби Лондона. Правда, маю ще одну: викладаю фізичне виховання в одному з коледжів Лондона. Щодня. А у "Чарльтоні" працюю чотири дні на тиждень. Бавлюся з 14-річними, кожної неділі граємо товариські матчі.

Дивуюся тим, хто називає англійську прем"єр-лігу найкращою

Тобто виховуєте майбутніх "зірок" англійського футболу?

— Що ви, яких "зірок"! У технічному відношенні молоді англійці явно не вражають. Фізично вони підготовлені добре: бігають по полю, немов навіжені. Але мислити при цьому не встигають. Звикли грати "бій-біжи". Дивуюся тим, хто називає англійську прем"єр-лігу найкращою. Та не найкраща вона — там самі легіонери! Хоча тут можна сперечатися, звичайно...

У прем"єр-лізі свого часу виступали українці — Лужний та Ребров. Про них місцева преса згадує?

— Ні. Чогось особливого вони тут не досягли. Лужному хоч із менеджером пощастило, потрапив у руки Арсена Венгера. Цей французький фахівець не слабший за Лобановського. А сильні якості Реброва, на мою думку, наставники "Тоттенхема" і "Вест Хема" так і не зуміли використати.

Чи відчуваєте ностальгію за радянським футболом?

— ...Я не знаю, — сказав після паузи. — Мабуть, лише коли граю за ветеранів. Останнього разу — у 1997-му. Це й навіває спогади. Ну, ще сни футбольні сняться: немовби я знову у майці "Динамо".

Сни футбольні сняться: немов я знову у майці "Динамо"

Нинішні футболісти заробляють набагато більше, ніж ваше покоління. Не заздрите?

— Хіба що трохи. За перемогу в Кубку кубків ми отримали по 500 фунтів, за друге місце на чемпіонаті Європи — вдвічі більше. Смішні гроші, за теперішніми мірками. Але тоді хоч квартирами нас держава забезпечувала, нині — викладай свої власні кошти.

З "Динамо" ви перейшли до англійського "Іпсвича". Чому?

— Бо вибору особливого не було. Запрошував ще швейцарський "Ксамакс". Але англійці запропонували більші гроші. І я непогано отримав, і "Динамо", і держава. Скільки саме? Не хотів би казати.

В Україну повернутися не хочете?

— Не хочу. Що мені робити на батьківщині? Не маю жодних мотивів. У Англії я призвичаївся до місцевого устрою життя, тут у мене є мотивація працювати. В Україні її немає. Та й друзів практично не залишилося. Так, передзвонюємося інколи з колишніми партнерами по "Динамо". Паспорт у мене український, в Англії маю вид на проживання.

Востаннє в Києві я був у квітні минулого року. Місто справило непогане враження. Хоча йому ще далеко до європейських стандартів.

Що, навіть не плануєте завітати додому?

Перш ніж відповісти, Балтача звертається до дружини Оксани:

— Коли ми поїдемо додому?

За перемогу в Кубку кубків ми отримали по 500 фунтів

— У травні, — підказує вона. — Син ще малий, йому 20 місяців.

Це у вас другий шлюб?

— Так, з першою дружиною розлучився сім років тому. Так уже склалося. Зараз вона також живе у Лондоні. Разом з дітьми Оленою та Сергієм. Донька грає у теніс за Шотландію, з України їй запрошень не надходило. Син займався футболом, але зазнав травми. Пішов працювати менеджером у компанію, яка випускає комп"ютери.

Молодшого сина Балтача планує віддати у дитсадок, коли йому виповниться два роки. З Мишком батьки розмовляють трьома мовами: російською, українською та англійською. Сам він найчастіше повторює "бай" (до побачення) та "болл" (м"яч).

Зараз ви читаєте новину «Балтача не хоче повертатися додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути