четвер, 30 липня 2009 19:21

"Шахтар" не зміг обіграти "Тімішоару"

Автор: фото: PHL
  Дмитро Чигринський розминається у першому таймі матчу ”Шахтар” — ”Тімішоара”. Його поява на полі у другому таймі на 99 відсотків виключає трансфер до ”Барселони” цього літа
Дмитро Чигринський розминається у першому таймі матчу ”Шахтар” — ”Тімішоара”. Його поява на полі у другому таймі на 99 відсотків виключає трансфер до ”Барселони” цього літа

Донецький "Шахтар" у першому матчі третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів зіграв унічию з румунською "Тімішоарою" — 2:2. Матч відбувся в Донецьку. Аби забезпечити собі вихід до четвертого кваліфікаційного раунду, володареві Кубка УЄФА слід або перемагати, або грати в надрезультативну нічию, забивши не менше трьох м"ячів. "ГПУ" спробувала визначити головні причини незадовільного донецького результату.


Помилки з визначенням позиції гравців на полі

Поставивши Фернандіньйо опорним півзахисником, тренерський штаб гірників припустився одразу двох промахів. По-перше, звузив атакувальний потенціал самого бразильця — йому доводилося виконувати некомфортну роботу, відбирати або підбирати м"ячі. Матч засвідчив неготовність Ферні протистояти розвитку швидких флангових атак суперника. По-друге, Фернандіньйо — опорник, а не Дуляй чи Левандовський у парі Гюбшманну, автоматично означав вихід решти бразильців у стартовому складі й позбавлення того ж Вілліана ролі джокера з лави запасних. Ця роль йому вдається куди краще, ніж форвардам, наявним у заявці клубу, хоча Гладкий голом частково спростував це твердження. Зрозуміло, "Шахтар" не боявся суперника, і тренери зробили явний ухил у бік атакувальних гравців. Проте розхитати оборону суперника вони не змогли, а вільні зони для випадів румун натомість залишали. Дійшло до того, що Шевчука в перерві замінив Гладкий, а Вілліан відповідав за весь лівий фланг. Це не додало ні атаці гостроти, ні обороні — надійності.

Спиридон не зміг "завести" команду

Невизначеність із Чигринським

На Дмитра претендує іспанська "Барселона". Настільки, що президент чемпіона Європи Жоан Лапорта прилітав до Донецька на переговори з Рінатом Ахметовим. Сторони щодо ціни зійтися не можуть. "Шахтар" просить 30 млн євро, "Барселона" дає 20. Чигринський хоче трансферу і попросив про це тренера Луческу. Дмитро не вийшов у стартовому складі. Найімовірніше — подумали, що обійдуться без нього і водночас продовжать переговори з "Барсою", яка б могла втратити інтерес до гравця, заграного за "Шахтар" у єврокубках. Окрім того, Луческу міг виховувати гравця, не готового зосередитися на виступах за "Шахтар". Проте перший тайм іще раз довів: Чигринський — лідер захисту команди, як Террі у "Челсі", Фердінанд — у "МЮ", Неста в "Мілані". Без нього ні Кучер, ні Іщенко, ні Чижов створити боєздатної пари не можуть. І заміна Іщенка, який провалив перший тайм, засвідчила: "Шахтар" не може собі дозволити відпустити Чигринського, якщо розраховує вийти не тільки до групового турніру Ліги чемпіонів, а й до плей-офф.


Відсутність Мірчі Луческу на тренерській лаві

Головний тренер "Шахтаря", який у день матчу святкував 64-річчя, недавно переніс інфаркт. У вівторок він хоч і виписався з лікарні, але на грі не був. Коригував командні дії з допомогою мобільного зв"язку. Формально його заступав молдовський асистент Олександр Спиридон. З обов"язками тренер, якого правильніше називати перекладачем Луческу, не впорався. Виглядав розгубленим, і команда грала сама по собі.


Реалізація голевих моментів

Хоча "Шахтар" не завжди міг відшукати потрібний темп і здебільшого спростив гру по ходу матчу до навісів, голевих моментів створив достатньо. І якщо зуміє забити швидкий гол у гостях, великих проблем не матиме.


Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. "Шлях найсильніших"


"Шахтар" (Донецьк) — "Тімішоара" (Румунія) — 2:2 (0:1)

29 липня. Донецьк. Регіональний спортивний комплекс "Олімпійський". 25 500 глядачів (розрахований на 25 500). 23°С.

Суддя: Ітуральде Гонсалес (Іспанія).

"Шахтар": Пятов, Срна-к, Іщенко (Чигринський, 46),  Кучер, Шевчук (Гладкий, 46), Гюбшманн, Фернандіньйо, Ілсіньйо, Жадсон, Вілліан, Луїс Адріану (Агахова, 81). Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

"Тімішоара": Пантілімон, Едер, Нібомбе, Чишовський, Арт. Карамян, Арм. Карамян, Алекса-к (Станку, 71), Бурчан, Куртіян, Букур (Йонеску, 90+3), Паркс (Магера, 26). Тренер: Іон Сабеу.

Голи: Букур (20, 80), Гладкий (61), Фернандіньйо (86).

Попередження: Алекса (37), Арт. Карамян (39), Бурчану (74), Магера (75), Ілсіньйо (76).

Повторний матч — 5 серпня (середа). Тімішоара. 20.30. ТБ: ТРК "Україна"

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" не зміг обіграти "Тімішоару"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути