четвер, 21 травня 2009 18:29

"Шахтар" виграв Кубок УЄФА

Уперше за часів незалежності український клуб став володарем європейського трофея. Донецький "Шахтар" у середу виграв фінальний матч Кубка УЄФА. У вирішальному поєдинку віце-чемпіон України обіграв "Вердер" — десяту команду чемпіонату Німеччини — 2:1.

За радянських часів у єврокубках з українських клубів перемагало тільки київське "Динамо". 1975-го та 1986 року підопічні Валерія Лобановського здобули Кубок кубків, додавши до нього ще й Суперкубок-1975. 28 серпня в Монако "Шахтар" уперше в своїй історії проведе матч за Суперкубок проти переможця Ліги чемпіонів — англійського "Манчестер Юнайтед" або іспанської "Барселони".

Напередодні фінального поєдинку і "Шахтар", і "Вердер" зазнали кадрових втрат. Відчутнішими вони були в німецької команди. Через дискваліфікацію не міг зіграти конструктор атак бразилець Дієґо. З тієї ж причини матч пропускав форвард Уґо Алмейда. Через його відсутність тренер "Вердера" Томас Шааф практично не мав вибору в лінії атаки — на поле вийшли перуанець Піцарро та швед Розенберг. В обороні, найслабшій ланці бременців, також були проблеми. Основний центральний захисник, член збірної Німеччини Мертезакер, травмований. Його партнер Налдо вийшов на поле, хоч почувався недобре. Як і капітан команди, півзахисник Бауманн.

Через дискваліфікацію не грав лідер "Вердера" Дієґо

У "Шахтаря" всі основні гравці були здорові. Через дискваліфікацію не зміг зіграти тільки опорник Гюбшман.

За його відсутності наставник донеччан Мірча Луческу випустив на поле одного опорника — Левандовського, який останнім часом втратив місце в основному складі. На місце Гюбшмана поставив Фернандіньйо. Бразилець діяв уже на цій позиції, але здебільшого за несприятливого для "гірників" рахунку. Нині Луческу свідомо знизив атакувальний потенціал "гірників", навантаживши Фернандіньйо додатковими оборонними функціями. Крім того, в основному складі на позиції лівого півзахисника вийшов Вілліан. Цим Луческу зменшив ресурс для посилення гри в другому таймі.

Утім, хід із Фернандіньйо частково виправдався нинішнім ігровим рівнем Жадсона. Останнім часом він чудово проявив себе як організатор атак "Шахтаря". Ще один бразилець — Ілсіньйо — як завжди, був "вільним художником". Хоч переважно тримався правої зони атаки.

Першокласний матч провів капітан донеччан Срна. Попервах він діяв переважно праворуч в обороні і не ризикував часто ходити вперед. З  часом, коли гравці "Вердера" притомилися, хорват перекривав уже весь фронт атаки. Срна вкотре довів свою чудову фізичну підготовку.

Коли замість Ілсіньйо вийшов Гай і Фернандіньйо змістився праворуч, "гірники" не змогли швидко перебудуватися, залишаючи праворуч простір для випадів "Вердера". Луческу відреагував швидко: на полі з"явився опорник Дуляй, який збалансував перший вал оборони і розв"язав руки Фернандіньйо. Той підтягнувся під єдиного форварда — на той час уже Олександра Гладкого.

Оборонцям "гірників" було важко. Кучер зосередився на нейтралізації Піцарро й діяв непогано, а Чигринський кілька разів починав атаку точним першим довгим пасом. Лівий захисник Рац зосередився на обороні.

Проблема воротаря П"ятова полягала в тому, що він пізно вступив у гру. А коли це сталося, у ворота влетів м"яч після удару Налдо. Потім Андрій почав діяти набагато впевненіше, але тільки на лінії воріт — під час гри на виходах і далі помилявся.

Адріано мав забивати ще раніше

П"ятов не вступав у гру так довго, тому що "Вердер" без Дієґо був безпорадним в організації атак. Замінити бразильського плеймейкера, який на 95% наступний сезон розпочне в італійському "Ювентусі", немає ким, тому німцям довелося вдатися до іншої тактики. Доставляти м"яч до форвардів мав Месут Езіл. Але починати атаку з глибини — не зовсім його робота. Німець турецького походження значно краще почувається в завершальній фазі наступу. Досвідчені ж Бауманн та Фрінґс незвичні до організаторської роботи. Відтак розриви в лініях між ланками "Вердера" вражали. Німці вдалися до тактики навісів. І в повітрі були беззаперечно кращими. Вирізнявся центрфорвард Піцарро, який чіплявся майже за кожен адресований йому м"яч.

Експерт телеканалу "Україна", заслужений тренер країни Сергій Морозов, 58 років, каже "ГПУ", що матч можна поділити на три частини.

— Перша залишилася за "Шахтарем": "гірники" грали з м"ячем на землі, чітко пасували, й Адріано мав забивати ще раніше. Гол Налдо вибив з колії і П"ятова, і команду, пішла нервова фінальна гра — це друга частина. Третя — гол Жадсона і те, що сталося після нього. Донеччани спокійно захищалися завдяки цілком правильній прагматичній грі.

"Шахтар" став останнім переможцем Кубка УЄФА. Від сезону 2009/10 турнір набуде нового формату в осінній змагальній частині й називатиметься Лігою Європи. Кубок УЄФА був особливо цінний у 1970–80-х роках — тоді там змагалися найкращі європейські команди. 1999-го, коли в Лігу чемпіонів почали допускати по чотири команди провідних чемпіонатів, європейські гранди зосередилися лише на Лізі чемпіонів. Це сприяло тому, що трофей виграли три клуби з пострадянського простору — московський ЦСКА 2005-го, пітерський "Зеніт" торік і "Шахтар" — минулої середи. Радянські клуби свого часу, доходячи до півфіналу Кубка чемпіонів, у Кубку УЄФА далі чвертьфіналу не пробивалися.



Футбол. Кубок УЄФА. Фінал.


"Шахтар" (Донецьк, Україна) — "Вердер" (Бремен, Німеччина) — 2:1 (1:1, 1:1).

20 травня. Стамбул, Туреччина. Стадіон "Шукру Саракоглу". 52 тис. глядачів (розрахований на 52 тис.).

20 градусів тепла.

Суддя: Л. Медіна Кантальєхо (Іспанія).

"Шахтар": П"ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Левандовський, Фернандіньйо, Вілліан, Ілсіньйо (Гай, 90), Жадсон (Дуляй, 112), Луїс Адріано (Гладкий, 90).

Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

"Вердер": Візе, Фріц (Пасанен, 95), Предль, Налдо, Беніш, Німайєр (Тзіоліс, 103), Бауманн-к, Фрінґс, Єзіл, Розенберг (Хант, 78), Піцарро. Тренер: Томас Шааф.

Голи: Луїс Адріано (25), Налдо (35), Жадсон (97).

Попередження: Фрінґс (45+1), Срна (57), Левандовський (77), Фріц (82), Ілсіньйо (87), Тзіоліс (115), Беніш (120+2).

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" виграв Кубок УЄФА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути